100 getransplanteerden gaan de uitdaging met de Mont Ventoux aan

Elk jaar krijgen meer dan 1.000 mensen in België te horen dat ze een nieuw orgaan nodig hebben. Een orgaantransplantatie is voor hen de enige kans. Een transplantatie vergt erg veel van het lichaam. Toch kunnen de meeste mensen na een transplantatie opnieuw een vrij normaal leven leiden. Op zaterdag 17 juni 2017 trekt  de organisatie Transplantoux voor de 9e keer met 245 deelnemers de Mont Ventoux op. Bijna 100 deelnemers zijn getransplanteerden, het hoogste aantal ooit. Onder de deelnemers bevindt zich voor het eerst een delegatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Nederland en ook een delegatie van UZ Gent.

Transplantoux wil iedereen ervan bewust maken hoe belangrijk en levensreddend orgaandonatie is. Daarnaast motiveert Transplantoux mensen na een transplantatie om samen te bewegen. Zo verbinden we getransplanteerden, samen met hun familie en vrienden met elkaar. De aandacht voor gezondheid is ook een eerbetoon aan de donor en aan zijn familie. Verder zet Transplantoux ook in op wetenschappelijk onderzoek om op lange termijn de resultaten na orgaantransplantatie te verbeteren.

Ondertussen is Transplantoux uitgegroeid tot een heuse beweegcampagne. Prof. dr. Diethard Monbaliu, voorzitter van Transplantoux: “Met getransplanteerde leden die regelmatig samen bewegen, en daar ook familie, vrienden, sympathisanten en medische begeleiders bij betrekken, heeft Transplantoux een echte voorbeeldfunctie voor de maatschappij. De beweegcampagne verbindt mensen en laat samen grenzen verleggen.”

De 37-jarige getransplanteerde Valérie Ingels trok tijdens de vorige editie met de fiets de Mont Ventoux op. Dit jaar gaat ze weer mee, maar nu te voet. Valérie: “Ik wilde er écht opnieuw bij zijn. Het samen op weg gaan, dat groepsgevoel, is zo motiverend en stimuleert je echt om de uitdaging aan te gaan.”

Ook een delegatie van vzw Bas, stoere strijder trekt samen met Transplantoux de Mont Ventoux op. Ann Baptist, mama van de 11-jarige Bas die overleed na een harttransplantatie en zelf orgaandonor werd: “Samen vragen we bijzondere aandacht voor orgaandonatie en -transplantatie bij kinderen en voor de begeleiding en ondersteuning van gezinnen die met orgaandonatie en orgaantransplantatie worden geconfronteerd.”

Stan Van Samang is al acht jaar peter van Transplantoux. "Toen ik gevraagd werd om peter te worden van Transplantoux, was er een extra stimulans om toe te zeggen, namelijk die om zélf mee te fietsen. Die eerste keer op de Mont Ventoux hoorde ik al die persoonlijke verhalen en maakte ik kennis met de problematiek. Dat heeft mij gepakt en tot nu toe niet meer losgelaten. Een project als Transplantoux, waarin patiënten worden aangemoedigd om te blijven bewegen met als 'kers op de taart' de beklimming van de kale berg, werkt wel. De dagen van de beklimming zijn altijd intensief en intens. Dat schept een band. Ik vind het jammer dat ik er dit jaar niet bij kan zijn, maar in gedachten zal ik uit solidariteit met de Transplantouristen ook mee afzien."

Inge Vermeulen heeft haar eigen drijfveer om mee te gaan. Inge’s zus Hilde is overleden en werd orgaandonor. Inge: “Ik vind het mooi om mee te maken hoe mensen na een transplantatie het leven met beide handen grijpen en hun dankbaarheid en appreciatie tonen.”

Jo Emmers, getransplanteerd en sinds het prille begin lid van Transplantoux, zal niet enkel de Mont Ventoux beklimmen, maar zelfs met de fiets vanuit België vertrekken naar het zuiden van Frankrijk.

Zo heeft elke deelnemer zijn eigen motivatie, zijn eigen verhaal om de berg te beklimmen. Samen zijn zij Transplantoux en gaan ze als hechte groep, in verbondenheid, de uitdaging aan.

De beklimming van de Mont Ventoux door Transplantoux gebeurt in samenwerking met Sporta.

Contacteer ons
Over UZ Leuven

Al meer dan tachtig jaar staat UZ Leuven synoniem voor kwaliteitsvolle en vernieuwende medische zorg. Respect voor de diversiteit en aandacht voor de mens achter de patiënt zijn daarbij kernwaarden. Met 1.764 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België: bijna 10.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor veilige, kwalitatieve en menselijke patiëntenzorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van hooggespecialiseerde patiëntenzorg, innovatief onderzoek en academisch onderwijs. 

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven