Skip to Content

1/3 minder kans op overlijden dankzij immuuntherapie bij niet-uitgezaaide niet-kleincellige longkanker

PACIFIC-studie bewijst voor het eerst werking immuuntherapie voor longkankerpatiënten die nog kunnen genezen

Immuuntherapie, waarbij men het eigen afweersysteem van een kankerpatiënt probeert te mobiliseren om tegen de ziekte te vechten, is al enkele jaren met succes de standaardbehandeling voor mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Nu is aangetoond dat ook patiënten met vergevorderde maar nog niet uitgezaaide longkanker baat hebben bij immuuntherapie. Hun risico op overlijden wordt met 32% verminderd.

Op de World Conference on Lung Cancer in Toronto werden zopas de overlevingsresultaten van de PACIFIC-studie bekendgemaakt, en parallel daarmee verscheen een publicatie in het prestigieuze medische vakblad New England Journal of Medicine. Onderzoekers van de dienst respiratoire oncologie van UZ Leuven leverden daaraan een belangrijke bijdrage.

De PACIFIC-studie bestudeerde patiënten met longkanker in stadium 3, waarbij de kanker plaatselijk vergevorderd is maar niet uitgezaaid naar andere plaatsen in het lichaam. Dat type patiënten krijgt vandaag een standaardbehandeling bestaande uit een combinatie van chemo en radiotherapie. Daarbij zijn hun kansen om nog te genezen 1 op 3. Voor 66% van de patiënten betekent het dus dat de ziekte niet meer geneest en dat ze uiteindelijk zullen overlijden.

Kans op genezing

In een grootschalige placebo-gecontroleerde studie werd gekeken naar wat het effect was van een immuuntherapie waarbij patiënten tijdens 1 jaar elke 2 weken een infuus met durvalumab kregen. Zij hadden een overleving-hazard-ratio van 0;68, wat betekent dat er een effectieve verhoging is van de kans om longkankervrij te worden.

Prof. dr. Johan Vansteenkiste, longkankerspecialist en co-auteur van de PACIFIC-studie: “De studie is zo belangrijk omdat het gaat om mensen bij wie de longkanker nog niet uitgezaaid is. De immuuntherapie verhoogt dus wel degelijk de kans op genezing, terwijl het bij patiënten met uitgezaaide longkanker voornamelijk gaat over het verlengen van hun overlevingskans. Het is de eerste keer in 10 jaar dat dit type longkankerpatiënten vooruitzicht heeft op meer genezingskansen. Bovendien hadden de patiënten weinig last van ernstige bijwerkingen van de immuuntherapie.”

Terugbetaling

Niet-kleincellige longkanker is met 80% van de totale longkankers de vaakst voorkomende vorm van longkanker. Daarvan heeft gemiddeld 25% van de patiënten longkanker in een vroeg stadium, wat meestal aangepakt wordt met chirurgie. Bij 40% van de patiënten is de longkanker uitgezaaid: zij krijgen onder andere immuuntherapie om langer te kunnen leven, maar kunnen meestal niet meer genezen. Bij 35% van de patiënten is longkanker lokaal gevorderd maar niet uitgezaaid: voor hen is er nu meer hoop op genezing dankzij een immuuntherapie. In UZ Leuven gaat het om ongeveer 75 patiënten per jaar die baat zullen hebben bij de nieuwe behandeling met immuuntherapie.

Voor patiënten met uitgezaaide longkanker is immuuntherapie al enkele jaren de standaardbehandeling, die ook wordt terugbetaald door het Riziv. Onderzoekers van de PACIFIC-studie verwachten nu ook een snelle terugbetaling voor de groep met niet-uitgezaaide longkanker. De behandeling werd op 24 september definitief goedgekeurd door de European Medicines Authority (EMA). Durvalumab wordt momenteel ook gebruikt voor patiënten met blaaskanker.

Over PACIFIC

In de vergelijkende gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie was de hazard-ratio voor de reductie van sterfte 0.68 of 32% sterftereductie. Na 2 jaar was 66% van de patiënten nog in leven, tegenover 55% met de standaardbehandeling.  

Foto longkankercel: copyright Shutterstock

 

 

 

 

 

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven