Skip to Content

63 % meer kans op overleving na zwaar ongeval door opname in traumacentrum

UZ Leuven is het eerste erkende level 1-traumacentrum in België.

Een patiënt die na een ernstig ongeval behandeld wordt in een gespecialiseerd traumacentrum, heeft  63 procent meer kans om er levend vanaf te komen. Ook de kans om bij overleving minder ernstig gehandicapt te zijn is groter. 

Snel opereren

Een level 1-traumacentrum is een ziekenhuis dat onder meer beschikt over de juiste hightechinfrastructuur en dat de klok rond een gespecialiseerd traumateam paraat heeft staan om de opvang van patiënten na een zwaar ongeval (traumapatiënten) te garanderen. Het moet ook mogelijk zijn om meteen beroep te doen op beeldvorming, bloedproducten en een operatiezaal. UZ Leuven is als level 1-traumacentrum erkend door de Nederlandse Vereniging voor traumachirurgie.

Prof. dr. Stefaan Nijs, traumachirurg in UZ Leuven: “Doordat er dag en nacht gespecialiseerde traumachirurgen aanwezig zijn, kunnen we snel een ingreep garanderen aan traumapatiënten waarvoor tijdig handelen essentieel is. Vroeger waren we ’s nachts wel thuis bereikbaar, maar je verliest door je verplaatsing makkelijk twintig minuten. Bij patiënten met zware hersenletsels, botbreuken en gekwetste organen kan tijd een groot verschil maken.”

Concentratie en netwerking

In Nederland, maar ook in Engeland en Duitsland, worden ernstige traumapatiënten zo veel mogelijk doorverwezen naar de level 1-traumacentra om specialistische zorg te kunnen garanderen. De centra maken er samen met de (supra)regionale ziekenhuizen deel uit van een traumanetwerk, om zo ook een optimale regiowerking te realiseren.

Die werkwijze werpt duidelijk vruchten af. Professor Nijs: “Twee jaar na de introductie van de level 1-traumacentra in Engeland konden de Britten al aantonen dat de overlevingskans na een zwaar ongeval met 30 procent gestegen was. Intussen is die kans zelfs 63 procent groter.”

Voortrekkersrol

Engeland heeft, volgens de laatste Eurostatcijfers, op 1 miljoen inwoners gemiddeld 27 dodelijke ongevalsslachtoffers, Nederland telt er 26 en Duitsland 28. Ons land doet het met de helft meer (50) heel wat minder goed.

Professor Nijs: “In ons land bestaat het systeem om zware traumapatiënten standaard door te verwijzen naar een level 1-traumacentrum nog niet. Met de behaalde erkenning als level 1-traumacentrum op zak wil UZ Leuven een voortrekkersrol innemen in het nationale debat om de complexe traumazorg ook in ons land te reorganiseren.” 

Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven