Skip to Content

COPD treft op dit moment 700.000 Belgen

Schaamte over chronisch obstructieve longziekte zorgt voor isolement

COPD klinkt niet bekend in de oren. Nochtans treft deze chronische obstructieve longziekte 700.000 Belgen en is het de vierde grootste doodsoorzaak in Europa na hartlijden, herseninfarct en longkanker. COPD treft vooral mensen op oudere leeftijd. Het is een sluipende ziekte met klachten van kortademigheid en progressief functieverlies.

COPD is een van de belangrijkste chronische aandoeningen met een grote impact op het dagelijkse leven. De aandoening veroorzaakt werkonbekwaamheid, verminderde levenskwaliteit en zelfs ongewild isolement op langere termijn. Door het verband met roken bestaat er dikwijls een schuldgevoel waardoor de patiënt niet graag naar buiten treedt met zijn ziekte, zeker niet in een maatschappij die beschuldigend naar (ex-)rokers kijkt. “Meer kennis over de aandoening vergroot niet alleen het begrip bij de buitenwereld”, zo zegt pneumoloog Wim Janssens. “Voor patiënten kan informatie en ziekte-inzicht ook een groot verschil maken. Veel mensen beseffen ook niet dat ze aan een longaandoening lijden omdat ze de symptomen zoals bijvoorbeeld kortademigheid en chronisch hoesten niet altijd herkennen.”

Vic getuigt: “Ik ben niet bij de pakken blijven zitten”

De 73-jarige Vic Nevelsteen is COPD-lijder. “Ik heb 42 jaar lang gerookt. Ik was een gezelligheidsroker en kon echt genieten van elke sigaret. De aanleiding om te stoppen was een radio-interview waarin verteld werd over een longaandoening met bepaalde symptomen. Ik herkende die symptomen bij mezelf en besloot onmiddellijk te stoppen. Een paar jaar later werd duidelijk dat ik aan COPD leed. Ik ben niet bij de pakken blijven zitten. Soms is het moeilijk, maar ik ben blijven werken en ik doe alles wat ik graag doe zoals fietsen en dansen, al is het op een lager niveau. Ik wandel elke dag, ik blijf actief. De meeste mensen waar ik mee in contact kom, kennen mijn probleem. Ik ben een slachtoffer van het roken en ik heb er een longaandoening van gekregen. Daar hoef ik me niet voor te schamen. Als je aan je omgeving uitlegt wat er aan de hand is, krijg je meer begrip. Er zijn beslist ook veel mensen die nu in het ongewisse zitten en denken dat ze enkel met een chronische bronchitis of vervelende hoest zitten.”

16 november 2016 is het wereld COPD-dag

Voor Vic een reden om mee zijn schouders te zetten onder een vereniging voor patiënten met COPD. De patiëntenvereniging wil met een informatiecampagne in de Vlaamse ziekenhuizen en huisartsenpraktijken een breed publiek bereiken en zo contacten met lotgenoten bewerkstelligen. De nieuwe patiëntenvereniging wordt aan het publiek voorgesteld op 16 november 2016. Die dag geeft UZ Leuven ook meer info over COPD op het platform van campus Gasthuisberg. Er worden gratis longfunctietesten afgenomen.

Contacteer ons
Vic Nevelsteen (via Karen Denaux) patiënt
prof. dr. Wim Janssens (via Karen Denaux) UZ Leuven
Vic Nevelsteen (via Karen Denaux) patiënt
prof. dr. Wim Janssens (via Karen Denaux) UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven