Diabetesteam UZ Leuven en diabetespatiënten beklimmen cols van de Vogezen

Het diaT1op-project bewijst dat combinatie sport en diabetes perfect mogelijk is

Op 8 en 9 september beklimmen het diabetesteam van UZ Leuven en 57 patiënten de cols van de Vogezen. Het evenement wordt al voor de derde keer georganiseerd. Het team wil met de sportieve uitdaging de aandacht vestigen op diabetes type 1, een variant van diabetes die minder frequent voorkomt en minder bekend is dan diabetes type 2. Bovendien willen het team en de patiënten aantonen dat sport en diabetes perfect kunnen samengaan.

Het is de intussen de derde keer dat het diabetesteam van de dienst endocrinologie UZ Leuven het project organiseert. Met succes, want het aantal deelnemers groeit ieder jaar. Tijdens de eerste twee edities namen alleen fietsers deel aan het project. Dit jaar zullen ook wandelaars en lopers de uitdaging aangaan. Op 8 en 9 september zullen de diabetespatiënten en het diabetesteam samen de cols van de Vogezen beklimmen.

Niet zomaar diabetes

Het doel van de actie is de aandacht te vestigen op diabetes type 1 en vooral op de uitdagingen die sporten met diabetes type 1 met zich meebrengt. De meer bekende variant van diabetes, type 2, staat vaak in de kijker wanneer het gaat over sporten met diabetes. Diabetes type 1, een minder frequent voorkomende variant, komt minder vaak aan bod.

Sporten met diabetes, welk type dan ook, is niet vanzelfsprekend. Sporten met diabetes type 1 stelt sporters echter voor een aantal bijkomende, specifieke uitdagingen. “Type 1-patiënten zijn minder stabiel dan patiënten met diabetes type 2. Ze reageren heel sterk op de inname van koolhydraten en hebben vaak te kampen met pieken en dalen in hun suikerspiegel”, zegt prof. dr. Pieter Gillard, endocrinoloog in UZ Leuven. Omgaan met diabetes type 1 vraagt veel ziekte-inzicht, discipline en een nauwkeurige opvolging en individuele regeling.

Alleen maar voordelen

Door die hindernissen raden zorgverleners patiënten met type 1 vaak af om intensief te sporten. Toch mag diabetes geen reden zijn om niet aan sport te doen. Sporten heeft hoe dan ook veel voordelen voor de patiënt. Patiënten nemen het best wel een aantal extra maatregelen. Zo moeten diabetespatiënten die intensief sporten hun voeding en toediening van insuline nauwkeurig plannen en in de gaten houden. Ook het trainingsschema zelf moet zorgvuldig afgestemd worden op maat van de patiënt.

Niet alleen de patiënten hebben baat bij de sportieve uitdaging. Ook het diabetesteam zelf wordt er rijker van. “Door onze patiënten te volgen in extreme omstandigheden en door het gebruik van innovatieve meettechnieken tijdens het project, krijgen we meer inzicht in hun problematiek”, aldus professor Gillard. 

Goed voorbereid naar de top

Het diabetesteam bereidde de patiënten voor op de uitdaging door gezamenlijke trainingen in heel België. Daarnaast organiseerde het team ook interactieve informatieavonden voor patiënten en hun familie. Daarbij kwamen thema’s zoals voeding, therapie-aanpassing en training op maat aan bod. Patiënten konden bovendien ervaringen uitwisselen. Daarnaast kunnen patiënten elkaar sinds dit jaar ook vinden in een Facebook-community, waarin ze kunnen afspreken om samen te trainen en elkaar tips kunnen geven om de ziekte tijdens het sporten onder controle te houden. De groep bestaat intussen uit meer dan honderd mensen, die regelmatig samen trainen.

Tijdens de beklimming zelf volgen endocrinologen, verpleegkundigen, diëtisten en diabetes-educatoren de deelnemers nauwgezet op. De meesten onder hen nemen zelf ook deel aan de beklimming. Een van hen is diabetesverpleegkundige Mimi Theunissen: “Het hele team kijkt er reikhalzend naar uit. We hopen in ieder geval dat andere patiënten geïnspireerd raken door het verhaal van de deelnemers en zelf aan sport gaan doen.”

Mimi Theunissen

diabetesverpleegkundige UZ Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.