Diabetesteam UZ Leuven en type 1-diabetespatiënten beklimmen Tour de France-col
Stunt bewijst dat sporten met diabetes type 1 perfect mogelijk is
Het diabetesteam van UZ Leuven zal begin juli samen met twintig type 1-diabetespatiënten de bekende Col du Galibier beklimmen. Met het diaT1op-project willen de deelnemers aantonen dat sport en diabetes perfect samengaan. Voor artsen en zorgverleners is het een manier om meer inzicht te verkrijgen in de ziekte, met behulp van de nieuwste technieken als een glucosesensor.
diaT1op
Vorig jaar trok het diabetesteam eropuit om de Passo dello Stelvio in Italië met de fiets te beklimmen. Dit jaar wil het diabetesteam van UZ Leuven die krachttoer herhalen in Frankrijk met een groter team: twintig patiënten van alle leeftijden zullen de Col du Galibier, 2 645 meter hoog en bekend uit de Tour de France, beklimmen. Het team van diaT1op (spreek uit: diatop) bestaat uit 24 fietsers en 2 lopers, waarvan er heel wat weinig of geen loop- of fietservaring hadden voor ze aan de uitdaging begonnen. Tijdens de beklimming worden de deelnemers nauwgezet opgevolgd door endocrinologen, verpleegkundigen, diëtisten en diabeteseducatoren.
Angst voor hypo
Met hun actie willen de deelnemers aantonen dat sporten en diabetes type 1 perfect samengaan. Diabetes mag geen reden zijn om niet aan sport te doen, meer zelfs: met deze sportieve prestatie zullen diabetespatiënten laten zien dat sporten ook voor hen gezond is. De meest gehoorde reden om niet te sporten is de angst voor een hypoaanval of te lage bloedsuiker tijdens of na het sporten. Met de juiste voorbereiding en voorzorgsmaatregelen kan dat perfect voorkomen worden.
De deelnemers kregen eerst en vooral een sportmedische keuring, belangrijk voor elke beginnende sporter, en een persoonlijk trainingsschema. Via infosessies kregen ze uitleg over voeding, sportdranken, hypo (te lage bloedsuiker), hyperglycemie (te hoge bloedsuiker) en hoe je daarmee omgaat. Na heel wat trainingsritten in België is het team nu klaar voor hun einddoel: het beklimmen van de Col du Galibier op 1 juli 2016. De deelnemers hopen dat anderen geïnspireerd raken en zelf aan sport gaan doen.
Glucosesensor
Tijdens de voorbereidingsfase kregen de deelnemers een glucosesensor, een apparaatje dat voortdurend de bloedsuikerspiegel registreert. Zo kan de sporter voortdurend zijn bloedsuiker controleren zonder vingerprik en zijn insuline-inspuiting aanpassen aan de geleverde inspanningen. De sportieve stunt wil de betrokken zorgverleners ook meer inzicht geven in de ziekte. Prof. dr. Pieter Gillard, endocrinoloog in UZ Leuven en deelnemer aan het project: “Dankzij de gegevens van de glucosesensor krijgen we inzicht in het effect van inspanning en voeding op de bloedsuikerspiegel. Daarmee willen we in de toekomst patiënten met diabetes type 1 nog beter kunnen begeleiden om te sporten.”
Over diabetes type 1
Bij diabetes type 1 produceert het lichaam zelf geen insuline meer, waardoor het suikergehalte in het bloed verhoogt. Diabetes type 1 komt meestal voor bij kinderen en jonge mensen en maakt 10 tot 15% uit van alle vormen van diabetes. Daardoor is de ziekte minder goed bekend dan diabetes type 2.
Pers welkom
De diaT1op-deelnemers vertrekken op donderdag 30 juni vanuit het Climbing for Life Village in het Franse Valloire en komen terug op 3 juli. Hoogtepunt is de beklimming van de Galibier op vrijdag 1 juli. De pers is welkom: interviews en reportages met kandidaten, artsen en zorgverleners zijn mogelijk