Skip to Content

diaTop.sv: drempels om te sporten verlagen voor personen met diabetes

Met diaTop.sv wil Sport Vlaanderen personen met diabetes helpen bij het sporten. Het project moet drempels wegnemen die sporters met diabetes kunnen ondervinden.

Sport en diabetes kunnen perfect samengaan. Toch bestaan er op verschillende niveaus drempels die het voor mensen met diabetes niet eenvoudig maken om met sporten te starten en het vol te houden. Vooral voor personen die met insuline behandeld worden, zoals in het geval van  type 1 diabetes, zijn deze drempels vaak hoog. In een project ondersteund door Sport Vlaanderen heeft UZ Leuven, samen met zeven andere diabetescentra uit Kortrijk, Aalst, Antwerpen, Brussel, Geel, Maaseik en Genk, een jaarprogramma uitgewerkt om verschillende van die drempels weg te nemen of te verlagen. Het project kreeg de naam diaTop.sv, afgeleid van  'mensen met DIAbetes naar de TOP met hulp van Sport Vlaanderen'.

Noodzakelijke informatie voor sporters met diabetes ontsluiten

Professor Pieter Gillard is specialist diabetes in UZ Leuven: “Sporten is heel goed voor kinderen en volwassenen met type 1 diabetes. Ze krijgen hierdoor een veel beter inzicht in hun ziekte en leren om te gaan met verschillende moeilijke omstandigheden. Sporten kan bij mensen met type 1 diabetes echter veel verschillende effecten hebben, waardoor er bijna altijd individueel naar oplossingen moet gezocht worden. Wat voor de een werkt, werkt dan weer niet voor de andere. Alleen in de praktijk wordt het voor hen duidelijk hoe ze het best omgaan met hun ziekte." 

Het project diaTop.sv wil net daarop inspelen. Patrick Willems, coördinator van het project, licht toe: "Sporters gaan in eerste instantie te rade bij het diabetescentrum waar ze opgevolgd worden. Daar is er nood aan goede informatie rond sporten met type 1 diabetes: hoe zit het met conditie-opbouw, voeding, effect van sporten op suikerwaarden en het gebruik van insuline enzovoort. diaTop.sv wil daarom alle beschikbare kennis bundelen en aanvullen met de meest recente wetenschappelijke inzichten. Door samen te werken met de diabetesliga en door die informatie ook beschikbaar te maken via een nieuwe website, handleidingen en uitgewerkte presentaties, kunnen duizenden personen met diabetes bereikt worden."

Betrekken van sportclubs en sportartsen

Ook sportclubs en sportartsen ervaren een gebrek aan vlot beschikbare kennis rond sport en diabetes. Daardoor is het voor personen met diabetes niet eenvoudig om zich aan te sluiten bij een sportclub of om zich door sportartsen te laten testen of begeleiden. Patrick Willems: "Naast een correcte basiskennis rond diabetes ontbreekt vaak de kennis rond voeding en insulineaanpassing. diaTop.sv hoopt via een unieke samenwerking met de Vlaamse vereniging voor sportgeneeskunde en sportwetenschappen (VVS), de Vereniging van sport- en keuringsartsen (SKA), Fitness.be en de Vlaamse Trainersschool (VTS) die kennis te verhogen door een brede waaier van opleidingen alsook online informatie aan te bieden." 

Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters vult aan: “Via mijn Vlaams sportbeleid wil ik alle Vlamingen aanzetten om op een gezonde en kwalitatieve manier te sporten en te bewegen. Ook mensen met diabetes moeten volop kunnen genieten van sport. Daarom ondersteun ik met plezier het project diaTop.sv zodat sporters met diabetes en sportorganisaties zo goed mogelijk geïnformeerd worden.”

Educatief jaarprogramma

diaTop.sv wil ook theoretische kennis naar praktische begeleiding vertalen. Professor Pieter Gillard: "Sporters met diabetes hebben baat bij de juiste concrete hulp bij hun sportplannen. Er is voor personen met diabetes echter geen kant en klare oplossing beschikbaar. Vaak moeten begeleiders die samen met de sporters ‘ontdekken’ door het gewoon uit te proberen."

De achte Vlaamse diabetescentra zullen daarom in het kader van diaTop.sv samen 150 personen met type 1 diabetes selecteren om een educatief jaarprogramma te doorlopen. Naast specifieke opleidingen zullen die 150 sporters samen met zorgverstrekkers en sportbegeleiders fietsen, wandelen of lopen. Het jaarprogramma wordt afgesloten met een eindevent waarbij sporters en begeleiders eind augustus 2019 samen een aantal cols zullen beklimmen in de Vogezen. 

diaTop.sv voorziet ook een programma gericht op kinderen met type 1 diabetes. Het team van professor Inge Gies van het kinderziekenhuis van UZ Brussel zal wekelijkse sportactiviteiten organiseren voor kinderen met type 1 diabetes, onder begeleiding van een kinesitherapeut en een diabeteseducator. Tweemaal per jaar zullen er sportkampen worden ingericht. De verworven kennis en ervaring zullen nadien via een wetenschappelijk symposium, via folders en via de website verspreid worden naar andere centra en het brede publiek.

diaTop.sv is een project met steun van Sport Vlaanderen, #sportersbelevenmeer, waarbij acht diabetescentra samenwerken: UZ Leuven, AZ Groeninge in Kortrijk, Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, UZA in Antwerpen, Sint-Dimpna in Geel, UZ Brussel, Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik en ZOL in Genk.

 

Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven