Donorlongen van 70-plussers zijn evenwaardige optie bij longtransplantatie

Leuvense onderzoekers bevestigen dat longen van oudere donoren even goede uitkomst bieden als die van jongere personen

Woensdag 26 april 2023 — Een studie door onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven toont voor het eerst statistisch aan dat longen van oudere, overleden personen (70+) die in goede conditie verkeren even effectief en veilig zijn als die van jongere longdonoren. De donorlongen kunnen nog perfect dienen voor 50- tot 65-jarigen die in aanmerking komen voor een longtransplantatie. Het resultaat bij een transplantatie is hetzelfde, zowel op korte als lange termijn. Dat is uitstekend nieuws voor de lange wachtlijsten die er nog altijd zijn voor longtransplantatie. Ondanks tal van vernieuwingen in het domein van de longtransplantatie blijft een gebrek aan donorlongen een uitdaging.

Prof. dr. Laurens Ceulemans, transplantatiechirurg in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie: “Onze studie levert wetenschappelijk bewijs dat we het aantal potentiële longdonoren nu veiliger kunnen uitbreiden, zeker in landen waar men vooral jonge donoren gebruikt. Een grotere donorpool betekent voor patiënten dat de wachttijd voor een longtransplantatie kan afnemen, wat voor een heel aantal mensen het verschil kan betekenen. Dat is goed nieuws, want de wachttijd neemt jaar na jaar toe en de coronapandemie heeft deze met nog enkele maanden verlengd."

Afweging van risicofactoren

De selectie van donorlongen en andere organen na overlijden is een zorgvuldig proces, waaraan steeds een nauwgezette inspectie voorafgaat waarbij de donoren aan verschillende criteria en voorwaarden moeten voldoen. Zaken als rookgedrag, medische achtergrond (zoals infecties of chronische ziekten), en blootstelling aan luchtvervuiling worden grondig onder de loep genomen als potentiële risicofactoren. Artsen wegen die factoren telkens af tegen de urgentie van transplantatie en de wachttijd van de kandidaat. ​

Het versoepelen van het ouderdomscriterium hangt dan ook samen met het besef dat de biologische leeftijd van longweefsel, beïnvloed door onder andere de levensstijl, meer doorslaggevend kan zijn dan de kalenderleeftijd: “Niemand is te oud om longen af te staan voor een transplantatie”, benadrukt prof. dr. Laurens Ceulemans. “Longen van mensen boven de 70 die in goede conditie verkeren, kunnen nog perfect geschikt zijn voor 50- tot 65-jarigen die wachten op een longtransplantatie.” ​

Meer informatie

Het onderzoek steunt op data uit patiëntendossiers verzameld in UZ Leuven tussen 2010 en 2020. De resultaten werden gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Annals of Surgery.

In België is iedereen na het overlijden automatisch een potentiële orgaandonor, tenzij daartegen uitdrukkelijk verzet werd geuit tijdens het leven.

 

 

 

 

Lung Transplant Outcome from Selected Older Donors (≥70 Y)... : Annals of Surgery
the experience with LTx from older donors (≥70 y) remains limited. Methods: All single-center bilateral LTx between 2010 and 2020 were retrospectively analyzed. Matching (1:1) was performed for donor (type, sex, smoking history, X-ray abnormalities, PaO2/FiO2 ratio, time on ventilator) and recipient characteristics (age, sex, LTx indication, perioperative extra-corporeal life support, CMV mismatch). Primary graft dysfunction (PGD) grade-3, five-year patient and chronic lung allograft dysfunction (CLAD)-free survival were analyzed. Results: Out of 647 bilateral LTx, 69 were performed from donors ≥70 years. Mean age in the older donor cohort was 74 years (range 70-84 y) versus 49 years (range 12-69 y) in the matched younger group. No significant differences were observed in length of ventilatory support, ICU- or hospital-stay. PGD-3 was 26% in the older group versus 29% in younger donor recipients (P=0.85). Re-intervention rate was comparable (29% vs. 16%; P=0.10). Follow-up bronchoscopy revealed no difference in bronchial anastomotic complications (P=1.00). Five-year patient and CLAD-free survival were 73.6% versus 73.1% (P=0.72) and 51.5% versus 59.2% (P=0.41), respectively. Conclusions: LTx from selected donors ≥70 years is feasible and safe, yielding comparable short- and long-term outcome in a propensity-matched analysis with younger donors (<70 y). Copyright © 2023 The Author(s). Published by Wolters Kluwer Health, Inc....
LWW

 

Longtransplantatie: het volledige traject
Een longtransplantatie is een ingrijpende gebeurtenis. Aan welke criteria en voorwaarden moet u voldoen om in aanmerking te komen? Wat kunt u doen tijdens het wachten op een geschikte donor? Hoe verloopt de eigenlijke operatie en nazorg? En hoe kunt u gezond leven met een nieuwe long.
www.uzleuven.be
communicatie UZ Leuven UZ Leuven

 

 

 

Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven