Skip to Content

Duizendste longtransplantatie in UZ Leuven

600 longtransplantpatiënten komen samen om mijlpaal te vieren

In UZ Leuven vond net voor de zomer de duizendste longtransplantatie plaats. Om die mijlpaal én de uitstekende resultaten bij longtransplantpatiënten te vieren, nodigt het ziekenhuis op 2 september 2017 alle patiënten uit die hier ooit een longtransplantatie kregen. Het Leuvense ziekenhuis is vandaag het grootste longtransplantatiecentrum van de Benelux en kan overlevingscijfers voorleggen die bijna dertig procent hoger liggen dan de gemiddelde cijfers wereldwijd.

Ook de pers is welkom voor interviews of een reportage op de bijeenkomst van meer dan 600 longtransplantpatiënten. De dame die 26 jaar geleden als eerste patiënte een gecombineerde hart-longtransplantatie kreeg, is één van de sprekers op de bijeenkomst. 

Prof. dr. Geert Verleden, medisch verantwoordelijke voor longtransplantaties in UZ Leuven: “Tussen de eerste Leuvense longtransplantatie in 1991 en vandaag is een enorme weg afgelegd. Het is onze ambitie om door een verdere stijging van het aantal donoren op termijn tot 80 à 85 ingrepen per jaar te komen. Dankzij voortdurend vernieuwend onderzoek staan we internationaal ook aan de top met onze resultaten voor longtransplantaties.”

Prof. dr. Dirk Van Raemdonck, chirurgisch verantwoordelijke voor longtransplantaties in UZ Leuven: “Het magische cijfer 1000 is voor heel het chirurgische team een mijlpaal. We zijn er trots op dat we één van de grootste centra voor longtransplantaties in Europa zijn en het grootste van de Benelux.

Enkele feiten

  • UZ Leuven doet tegenwoordig 60 tot 70 longtransplantaties per jaar en behoort daarmee tot de 6 Europese centra die er meer dan 50 per jaar uitvoeren.
  • De vijfjaarsoverleving na een longtransplantie ligt in UZ Leuven op 80 procent, terwijl die wereldwijd gemiddeld maar 55 procent is.
  • In België voeren drie centra op regelmatige basis longtransplantaties uit. Artsen van andere ziekenhuizen sturen steeds vaker patiënten door. Verwijzingen van andere ziekenhuizen zijn belangrijk: de eigen patiënten maken hooguit 10 procent uit.
  • Het aantal donoren voor longtransplantaties groeide sterk. Het transplantatieteam van UZ Leuven gaat zo veel mogelijk ter plaatse kijken om de kwaliteit van donororganen te checken in het donorziekenhuis. Die houding leidde algauw tot het aanvaarden van meer donorlongen.
  • De criteria voor donoren zijn versoepeld: er worden nu ook longen gebruikt van personen van wie het hart is stilgevallen of van oudere donoren.
  • Ook de nieuwe techniek van ex-vivo longperfusie zorgde voor meer donoren: de techniek wordt gebruikt om longen langer te bewaren en ook beter te beoordelen. 
  • Er kwamen dankzij de Belgische wetgeving op euthanasie ook meer organen ter beschikking.  

Info voor de pers:

Wat? Patiëntensymposium n.a.v de duizendste longtransplantatie in UZ Leuven

Wanneer? Zaterdag 2 september 2017 vanaf 13u30

Waar? Centraal auditorium, Onderwijs en navorsing 1, UZ Leuven campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven (parking UZ Leuven)

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven