Ereloonsupplementen en de keuze voor een eenpersoonskamer in UZ Leuven

UZ Leuven reageert op de berichtgeving in de media

In UZ Leuven geldt de algemene regel dat het aanrekenen van ereloonsupplementen door stafleden bij medische handelingen enkel toegelaten is als die handelingen ook zonder ereloonsupplementen toegankelijk zijn voor de patiënt. 

In alle omstandigheden moet de kwaliteit hetzelfde en gegarandeerd zijn. Uit de berichtgeving in de media ontstaat de indruk dat binnen een betrokken dienst die algemene regel niet toegepast wordt.

UZ Leuven gaf de opdracht om een intern onderzoek uit te voeren naar de concrete toepassing binnen de betrokken dienst, zowel wat betreft de communicatie naar patiënten als naar de toepassing van de algemene regel. In ieder geval is UZ Leuven vastbesloten de regel op alle diensten en in alle omstandigheden te blijven toepassen.

Daarnaast wil UZ Leuven verduidelijken dat het sinds lang behoort tot de ziekenhuizen die beduidend lagere ereloonsupplementen aanrekenen (cfr. cijfers nationaal gemiddelde). Het ziekenhuis benadrukt dat ingrepen en andere medische handelingen uitgevoerd door artsen-specialisten in opleiding altijd worden gesuperviseerd door vaste stafleden. UZ Leuven betreurt dat de indruk werd gewekt dat niet alle patiënten een even goede behandeling zouden krijgen.

 

 

Over UZ Leuven

Al meer dan tachtig jaar staat UZ Leuven synoniem voor kwaliteitsvolle en vernieuwende medische zorg. Respect voor de diversiteit en aandacht voor de mens achter de patiënt zijn daarbij kernwaarden. Met 1.764 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België: bijna 10.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor veilige, kwalitatieve en menselijke patiëntenzorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van hooggespecialiseerde patiëntenzorg, innovatief onderzoek en academisch onderwijs. 

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven