Eerste bewezen geneesmiddel voor agressieve desmoïdtumoren

Leuvense onderzoekers werkten mee aan gloednieuwe gamma-secretase inhibitor voor zeldzame bindweefseltumoren

Desmoïdtumoren zijn zeldzame lokale tumoren in het bindweefsel. Vaak komen ze voor in de buik, maar ook in de halsregio en in andere lichaamsdelen kunnen ze verschijnen. De gezwellen zorgen vaak voor pijnklachten en zware functionele beperkingen. De aandoening is uiterst zeldzaam en kent een onvoorspelbaar ziekteverloop. De meeste patiënten hebben traaggroeiende desmoïdtumoren, maar een aantal krijgt te maken met een meer agressieve vorm. Slechts een klein percentage van de patiënten is gebaat met een medicamenteuze behandeling, waardoor er tot nog toe weinig onderzoek gevoerd werd naar een efficiënt werkend geneesmiddel.

Verbetering bij 91%

Een gerandomiseerde fase3-studie kon aantonen dat een behandeling met het gloednieuwe geneesmiddel nirogacestat, een gamma-secretase inhibitor, voor een spectaculaire verbetering zorgde in vergelijking met de placebo-groep. 91 procent van de patiënten zag een gedeeltelijke of volledige verbetering van de klachten en het risico op toename van de gezwellen verminderde met 70%. De onderzoekers noteerden ook een statistische verbetering in pijnklachten, fysisch functioneren en algemene levenskwaliteit bij de patiënten die het geneesmiddel namen, ​ terwijl de bijwerkingen heel beperkt bleven.

Prof. dr. Patrick Schöffski, diensthoofd algemene medische oncologie in UZ Leuven en betrokken bij de studie: “Desmoïdtumoren zijn heel anders dan traditionele kankergezwellen. Je overlijdt er niet aan en ze kunnen niet uitzaaien naar andere plaatsen. De ziekte kan lang stabiel blijven en soms ook spontaan weggaan. Maar patiënten die te maken krijgen met een agressieve vorm hebben veel last van pijnklachten en vooral hinderlijke gezwellen die hun bewegingsvrijheid beperken. Hun dagelijks of sociaal functioneren op het werk of op school wordt vaak erg moeilijk. Voor hen is deze nieuwe doelgerichte orale behandeling uitstekend nieuws. Het is de eerste keer dat we een geneesmiddel tegen agressieve desmoïdtumoren met overtuigende wetenschappelijke evidentie vonden: nirogacestat wordt op basis van deze studie zeker de nieuwe standaardaanpak voor mensen met desmoïdtumoren die nood hebben aan een medicamenteuze behandeling.”

De studie werd gepubliceerd in New England Journal of Medicine en zal voor de FDA en EMA een aanzet zijn om het geneesmiddel te laten registreren.

Nirogacestat, a γ-Secretase Inhibitor for Desmoid Tumors | NEJM
Original Article from The New England Journal of Medicine — Nirogacestat, a γ-Secretase Inhibitor for Desmoid Tumors
New England Journal of Medicine
Wekedelentumoren
Zeldzame kwaadaardige tumoren in bindweefsel, onder de huid, in vet- of spierweefsel, het perifeer zenuwstelsel, retroperitoneum (achter buikholte) en borstkas.
www.uzleuven.be
communicatie UZ Leuven UZ Leuven

 

 

 

Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven