Skip to Content

Eerste Vlaamse patiënten krijgen onzichtbaar gehoorimplantaat

UZ Leuven plaatst eerste volledig onderhuidse gehoorimplantaten in Vlaanderen

In UZ Leuven kregen onlangs de eerste patiënten een ‘onzichtbaar’ gehoorimplantaat. In tegenstelling tot de huidige gehoorsystemen, wordt dat systeem volledig onder de huid geplaatst. Daardoor kunnen patiënten ook ’s nachts horen en het geeft hun meer vrijheid om bijvoorbeeld te sporten of hun beroep uit te oefenen.

Het nieuwe gehoorsysteem wordt volledig, inclusief microfoon en versterker, onder de huid van de schedel geplaatst. Vervolgens wordt het gekoppeld aan een geluidsomzetter in het middenoor. De implantatie is millimeterwerk. “Dit nieuwe systeem vraagt om complexe oorchirurgie”, zegt professor Nicolas Verhaert, neus-, keel- en oorarts in UZ Leuven. “Maar alle implantaties zijn zonder problemen verlopen.”

Dag en nacht horen

Het systeem is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die geen uitwendig gehoorsysteem kunnen krijgen. “Soms kunnen mensen om medische redenen, zoals een te smalle gehoorgang of te veel oorsmeerproductie, geen gewoon gehoortoestel krijgen”, licht professor Verhaert toe. “Daarnaast zijn er ook praktische redenen. Voor mensen die bijvoorbeeld veel in het stof werken of intensief sporten is een uitwendig systeem meestal niet handig.” 

Een bijkomend voordeel is dat het systeem dag en nacht werkt, waardoor mensen bijvoorbeeld hun baby ’s nachts weer horen huilen. Dat het apparaat bovendien langs de buitenkant niet zichtbaar is, is mooi meegenomen.

Lichaamsgeluiden

Omdat de microfoon in het lichaam geïmplanteerd wordt, vangt het systeem ook lichaamsgeluiden op. Dat kan in het begin storend zijn, maar na een tijdje passen de hersenen zich aan en verdwijnen die geluiden naar de achtergrond. Een blijvend nadeel is dat dragers niet langer zomaar een MRI-scan kunnen ondergaan. 

Alleen patiënten die nog voldoende geluid kunnen verwerken, kunnen geholpen worden met het onzichtbare implantaat. Mensen met heel ernstige vormen van gehoorverlies of doofheid, komen daarom niet in aanmerking. Voor de patiënten die wel in aanmerking komen, is het systeem in België voorlopig nog niet terugbetaald. 

Over oorchirurgie in UZ Leuven 

In UZ Leuven voert een ervaren team van oorchirurgen jaarlijks enkele honderden ingrepen uit om het gehoor te verbeteren. In een volledig nieuw gehoorcentrum op campus Gasthuisberg behandelt een multidisciplinair team matige tot zeer ernstige slechthorendheid en doofheid, zowel aangeboren als op latere leeftijd verworven. 

Over gehoorproblemen

Gehoorproblemen hebben een grote impact op de levenskwaliteit en kunnen leiden tot angst, depressie en sociaal isolement. Mensen wachten gemiddeld zeven tot tien jaar om hulp te zoeken. Wereldwijd hebben ongeveer 466 miljoen mensen last van gehoorproblemen. In 2050 zullen dat er naar schatting 900 miljoen zijn. 
 

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven