Gebundelde expertise en kortere wachttijden door samenwerking tussen universitair en regionaal ziekenhuis

Gebundelde expertise en kortere wachttijden door samenwerking tussen universitair en regionaal ziekenhuis

UZ Leuven en AZ Diest vormen samen buikwandcentrum

Sinds 1 april 2019 werken UZ Leuven en AZ Diest samen voor alle buikwandoperaties binnen het buikwandcentrum UZ Leuven - AZ Diest. Alle ingrepen worden uitgevoerd in AZ Diest, de raadplegingen vinden plaats in beide ziekenhuizen. Voor patiënten betekent dat kortere wachttijden en de best mogelijke en meest gespecialiseerde zorg.

Het team van het buikwandcentrum bestaat uit prof. dr. Marc Miserez (UZ Leuven), dr. Nele Van De Winkel (UZ Leuven), dr. Kristof Brutsaert (AZ Diest), dr. Stijn Hillewaere (AZ Diest) en dr. Frédéric Meekers (AZ Diest).

Gebundelde expertise

Het buikwandcentrum UZ Leuven – AZ Diest bundelt de expertise van twee artsen uit UZ Leuven en drie artsen uit AZ Diest. Door die samenwerking kunnen de artsen de patiënt de meest gespecialiseerde zorg op maat bieden voor aandoeningen van de buikwand. Het gaat onder meer over liesbreuken, navelbreuken, littekenbreuken, stomabreuken, chronische buikwandpijn of andere, complexere buikwandaandoeningen. 

“Het is belangrijk om de eigen aanpak regelmatig te toetsen aan de ervaringen van collega’s. Voortaan kunnen we dat voor buikwandchirurgie doen binnen een bredere groep met een veelvoud aan ervaring. Zo worden de meest complexe situaties systematisch besproken op een teamvergadering om in overleg tot de beste oplossing te komen”, zegt dr. Frédéric Meekers van de dienst abdominale heelkunde in AZ Diest.

Kortere wachttijd

De patiënt krijgt niet alleen de expertise van twee ziekenhuizen ter beschikking, ook de service gaat erop vooruit. “Door de samenwerking kunnen afspraken zo efficiënt mogelijk worden ingepland en met vijf artsen hebben we een grotere capaciteit. Daardoor blijft de wachttijd voor operaties en raadplegingen beperkt en worden patiënten snel geholpen”, zegt prof. dr. Marc Miserez van de dienst abdominale heelkunde in UZ Leuven. “We werken nu al vier weken op deze manier en tot nu toe krijgen we alleen maar positieve reacties, zowel van patiënten als van onze medewerkers.”

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
Over UZ Leuven

Al meer dan tachtig jaar staat UZ Leuven synoniem voor kwaliteitsvolle en vernieuwende medische zorg. Respect voor de diversiteit en aandacht voor de mens achter de patiënt zijn daarbij kernwaarden. Met 1.764 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België: bijna 10.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor veilige, kwalitatieve en menselijke patiëntenzorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van hooggespecialiseerde patiëntenzorg, innovatief onderzoek en academisch onderwijs. 

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven