Skip to Content

Geneesmiddel dat complexe handchirurgie kan vermijden niet meer beschikbaar in België

Amerikaanse producent stopt met levering van collagenase

Een geneesmiddel voor de ziekte van Dupuytren, een aandoening van de hand die bij 1 op 3 vijftigplussers voorkomt, wordt binnenkort niet meer geleverd in België. Nochtans kon dankzij het geneesmiddel, dat in de VS geproduceerd wordt, de helft van alle operaties bij Dupuytrenpatiënten vermeden worden.

De ziekte van Dupuytren is in België een veelvoorkomende aandoening van de hand: 1 op 3 mensen ouder dan 50 heeft symptomen. Bij 1 op 10 mensen zijn de problemen zwaar. Geen enkele behandeling garandeert vandaag een definitief resultaat. Er bestaan chirurgische ingrepen, maar de ziekte kan steeds opnieuw opspelen en herhaalde operaties zijn risicovol. Artsen en onderzoekers zoeken voortdurend naar efficiëntere oplossingen samen met het Fonds voor Dupuytren van de KU Leuven.

Aantal operaties gehalveerd

Een van die oplossingen is het geneesmiddel collagenase. “Het middel werd in België na decennialang onderzoek ingevoerd, erkend en vergoed”, zegt professor Ilse Degreef, handchirurg in UZ Leuven. “Dankzij collagenase kon het aantal operaties voor de ziekte van Dupuytren worden gehalveerd. Dat zorgde onder meer voor een sterke daling van het aantal arbeidsongeschikte patiënten.”

Recent stopte de Amerikaanse producent met de levering van collagenase om economische redenen. “Veel patiënten bij wie een ingreep en de bijhorende complicaties vermeden zouden kunnen worden, moeten nu alsnog een ingreep ondergaan”, zegt professor Degreef.

Misbruik

Een bijkomend probleem is dat door de grote hulpvraag de kans op misbruik stijgt. Professor Degreef: “Er dreigt een wildgroei van onbewezen en soms risicovolle behandelingen. Ook op dat vlak is vooral correct onderzoek nodig om de meerwaarde en de risico’s correct in te schatten. Het blijft belangrijk om een oplossing te zoeken die betrouwbaar, veilig en betaalbaar is, zodat alle patiënten hun handen kunnen blijven gebruiken.”

Ziekte van Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren trekken de vingers krom, doordat er harde strengen bindweefsel in de handpalm ontstaan. Erfelijke factoren spelen daarbij een belangrijke rol. Naast de zichtbare en hinderende kromme vingers, hebben patiënten vooral na chirurgische behandelingen ook last van stijfheid in de hand, littekenpijn, gevoelsstoornissen en doorbloedingsproblemen. Die zorgen voor grote hinder bij het dagelijkse functioneren.

 

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven