Skip to Content

Geneesmiddel voor patiënten met liposarcomen goedgekeurd

De Amerikaanse FDA keurt eribulin goed voor patiënten met liposarcomen

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft zopas het geneesmiddel eribulin (Halaven®) goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide liposarcomen die al een klassieke behandeling met verschillende chemotherapieën ondergingen. De beslissing werd genomen op basis van twee klinische studies onder leiding van prof. dr. Patrick Schöffski, specialist op het vlak van sarcomen of tumoren in de weke delen.

Eribulin is de synthetische variant van een natuurlijk element dat we ook in de zeespons Halichondria okadai aantreffen. Het wordt nu al op regelmatige basis gebruikt voor patiënten met uitgezaaide borstkanker, als andere vormen van chemotherapie geen resultaten geven.

In Amerika kan het middel voortaan ook gebruikt worden voor patiënten met kwaadaardige tumoren die ontstaan uit vetcellen, de liposarcomen. Patiënten met die aandoening hebben maar een beperkte levensverwachting, vaak minder dan een jaar. Tot op heden zijn er wereldwijd maar een vijftal geregistreerde geneesmiddelen om wekedelensarcomen te behandelen. Met eribulin komt daar in Amerika een nieuw middel bij, weliswaar voor een kleine groep patiënten van de grote familie zeldzame wekedelensarcomen.

Internationale studies

De FDA baseerde zich op een fase 2-studie van professor Patrick Schöffski, gepubliceerd in The Lancet Oncology, en een grote internationale fase 3-studie die hij in juni 2015 in Chicago op het ASCO congres voorstelde. Eribulin bleek in die internationale studie een significant overlevingsvoordeel te hebben ten opzichte van andere producten.Het is nu wachten op de beslissing van de EMA (European Medicine Agency) om ook in Europa het middel officieel te mogen voorschrijven.

De American Cancer Society schat dat in 2015 ongeveer 11.930 nieuwe wekedelensarcomen ontdekt werden bij patiënten in de Verenigde Staten en dat 4.870 patiënten overleden aan de ziekte. In België krijgen 2 tot 5 op de 100.000 mensen per jaar een wekedelensarcoom. De meest voorkomende types bij volwassen patiënten zijn de pleomorfe sarcomen, leiomyosarcomen en liposarcomen. 

Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven