Geneesmiddel voor patiënten met liposarcomen goedgekeurd

De Amerikaanse FDA keurt eribulin goed voor patiënten met liposarcomen

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft zopas het geneesmiddel eribulin (Halaven®) goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide liposarcomen die al een klassieke behandeling met verschillende chemotherapieën ondergingen. De beslissing werd genomen op basis van twee klinische studies onder leiding van prof. dr. Patrick Schöffski, specialist op het vlak van sarcomen of tumoren in de weke delen.

Eribulin is de synthetische variant van een natuurlijk element dat we ook in de zeespons Halichondria okadai aantreffen. Het wordt nu al op regelmatige basis gebruikt voor patiënten met uitgezaaide borstkanker, als andere vormen van chemotherapie geen resultaten geven.

In Amerika kan het middel voortaan ook gebruikt worden voor patiënten met kwaadaardige tumoren die ontstaan uit vetcellen, de liposarcomen. Patiënten met die aandoening hebben maar een beperkte levensverwachting, vaak minder dan een jaar. Tot op heden zijn er wereldwijd maar een vijftal geregistreerde geneesmiddelen om wekedelensarcomen te behandelen. Met eribulin komt daar in Amerika een nieuw middel bij, weliswaar voor een kleine groep patiënten van de grote familie zeldzame wekedelensarcomen.

Internationale studies

De FDA baseerde zich op een fase 2-studie van professor Patrick Schöffski, gepubliceerd in The Lancet Oncology, en een grote internationale fase 3-studie die hij in juni 2015 in Chicago op het ASCO congres voorstelde. Eribulin bleek in die internationale studie een significant overlevingsvoordeel te hebben ten opzichte van andere producten.Het is nu wachten op de beslissing van de EMA (European Medicine Agency) om ook in Europa het middel officieel te mogen voorschrijven.

De American Cancer Society schat dat in 2015 ongeveer 11.930 nieuwe wekedelensarcomen ontdekt werden bij patiënten in de Verenigde Staten en dat 4.870 patiënten overleden aan de ziekte. In België krijgen 2 tot 5 op de 100.000 mensen per jaar een wekedelensarcoom. De meest voorkomende types bij volwassen patiënten zijn de pleomorfe sarcomen, leiomyosarcomen en liposarcomen. 

Over UZ Leuven

Al meer dan tachtig jaar staat UZ Leuven synoniem voor kwaliteitsvolle en vernieuwende medische zorg. Respect voor de diversiteit en aandacht voor de mens achter de patiënt zijn daarbij kernwaarden. Met 1.764 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België: bijna 10.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor veilige, kwalitatieve en menselijke patiëntenzorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van hooggespecialiseerde patiëntenzorg, innovatief onderzoek en academisch onderwijs. 

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven