Skip to Content

Kangoeroezorg levensnoodzakelijk voor premature baby's

UZ Leuven organiseert eerste kangoeroemarathon met huid-huidcontact tussen ouders en baby

Op donderdag 17 november 2016 neemt UZ Leuven deel aan de internationale dag van het vroeggeboren kind. Deze keer wordt het belang van kangoeroezorg, huid-huidcontact met pasgeboren baby’s, extra in de verf gezet. Die dag loopt onder meer de eerste kangoeroemarathon ten einde. De afdeling neonatologie van het ziekenhuis organiseerde die om ouders aan te moedigen zo veel mogelijk huid-huidcontact te hebben met hun baby.   

Voordelen van huid-huidcontact

Op 7 november startte de eerste tiendaagse kangoeroemarathon op de afdeling neonatologie van UZ Leuven. De ouders werden aangemoedigd om zo veel mogelijk huid-huidcontact te hebben met hun baby. Voor elk uur kangoeroezorg mochten de ouders een jeton in een spaarpot steken. Als de baby nog niet stabiel genoeg was om uit de couveuse gehaald te worden, kon aangepaste kangoeroezorg worden toegepast door de baby met de handen te omhelzen.

Prof. dr. Anne Debeer, neonatoloog in UZ Leuven: “Dag en nacht kangoeroezorgen voor premature baby’s kent zijn oorsprong in Colombia. Dankzij dat huid-huidcontact worden er jaarlijks wereldwijd duizenden babylevens gered. In ontwikkelingslanden heeft kangoeroezorg soms een levensreddende rol als een couveuse ontbreekt, maar ook binnen de hoogtechnologische omgeving van een afdeling neonatologie heeft huid-huidcontact vele voordelen. Kangoeroezorg werkt helend, vermindert het risico op sterfte en stimuleert de hersenontwikkeling van de baby. Verder is het rustgevend voor de baby en zijn ouders en bevordert het hun band.”

Infostand en prijsuitreiking

De pers is van harte welkom om langs te komen tijdens de dag van het vroeggeboren kind op donderdag 17 november.

  • Van 11 tot 16 uur staat er een infostand op het platform in de ontvangsthal van campus Gasthuisberg. Daar wordt onder meer informatie gegeven over vroeggeboorte en de werking van neonatologie.
  • Om 13.30 uur zal actrice Hilde De Baerdemaeker, meter van het Nicolasfonds neonatologie, enkele jetons uit de spaarpot halen om drie winnaars van de kangoeroemarathon bekend te maken. Zij krijgen een fijne verrassing.
Contacteer ons
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven