Kankerpatiënten voortaan twee keer sneller bestraald

Europese primeur voor UZ Leuven met nieuwe generatie bestralingstoestellen

Op 2 oktober neemt de dienst radiotherapie-oncologie van UZ Leuven een gloednieuw bestralingstoestel in gebruik. Het nieuwe toestel bestraalt de patiënt twee keer sneller dan de toestellen van de huidige generatie en is comfortabeler. Het toestel is bovendien ook voor de zorgverlener een stap vooruit, dankzij het slimme bedieningspaneel. Toch blijft voor sommige patiënten een behandeling met de huidige toestellen of met protontherapie meer aangewezen.

Totaal anders

“Het nieuwe bestralingstoestel, Halcyon, is op alle vlakken totaal anders dan de bestralingstoestellen of versnellers die we nu gebruiken”, zegt diensthoofd radiotherapie-oncologie prof. dr. Karin Haustermans. “Voor de patiënt is de behandeling comfortabeler geworden. De omgeving waarin de bestraling plaatsvindt, is minder beklemmend omdat de apparatuur in een grote ring vervat zit. Het toestel maakt ook minder lawaai.”

Het allerbelangrijkste verschil voor de patiënt is de behandelingsduur. “Met het nieuwe toestel kunnen we de bestraling zeker twee keer sneller dan voordien uitvoeren. Vooral voor patiënten aan wie we hoge stralingsdosissen toedienen, zorgt dat voor een groot verschil. Dat is bijvoorbeeld het geval voor patiënten met een beperkt aantal uitzaaiingen of palliatieve patiënten. Die laatste groep heeft vaak al meer pijn, dus hoe korter hun tijd op de behandelingstafel, hoe beter”, aldus professor Haustermans.

Ook voor de kwaliteit van de therapie is die kortere behandelingsduur van belang. Hoe korter de behandeling, hoe kleiner de kans op storende bewegingen door bijvoorbeeld de ademhaling.

Een gebruiksvriendelijk toestel op alle vlakken

Voor de zorgverlener is het toestel ook een stap vooruit. Het toestel is bovendien ook heel gebruiksvriendelijk. Het leidt dankzij de nieuwste digitale snufjes de gebruiker als vanzelf doorheen de behandeling. Bovendien is het onderhoud van het toestel eenvoudiger. Een bijkomend voordeel daarvan is dat het nieuwe toestel kansen biedt voor bestraling in ontwikkelingslanden. “Het toestel is snel en het is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Je kunt ook meer patiënten per dag behandelen op deze versneller”, licht professor Haustermans dat idee toe.

Voor elke tumor een gepaste techniek

Hoewel het toestel van de nieuwe generatie dus een grote sprong vooruit is voor de radiotherapie, heeft zeker niet elke patiënt er baat bij. “Voor sommige patiënten met een meer complex ziektebeeld, gaat de voorkeur nog steeds uit naar de bestaande toestellen. Die hebben allesbehalve afgedaan”, zegt Haustermans. “Ook de veelbesproken protontherapie, waarvoor UZ Leuven momenteel aan een groot centrum bouwt, blijft voor bijvoorbeeld kinderen en patiënten met tumoren dichtbij gevoelige weefsels nog steeds de eerste keuze.”

De aankoop van een tweede toestel is gepland voor 2018.

 

 

 

 

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
Over UZ Leuven

Al meer dan tachtig jaar staat UZ Leuven synoniem voor kwaliteitsvolle en vernieuwende medische zorg. Respect voor de diversiteit en aandacht voor de mens achter de patiënt zijn daarbij kernwaarden. Met 1.764 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België: bijna 10.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor veilige, kwalitatieve en menselijke patiëntenzorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van hooggespecialiseerde patiëntenzorg, innovatief onderzoek en academisch onderwijs. 

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven