Skip to Content

Kinderen bereiden zich voor op protontherapie met LEGO®-bouwblokjes

Educatief spel maakt kinderen rustiger tijdens behandeling

In het inter-universitaire protontherapiecentrum PARTICLE, gelegen op de site van UZ Leuven campus Gasthuisberg, krijgen kinderen die een behandeling met protontherapie ondergaan een bouwpakket met bouwblokjes van LEGO. Daarmee bouwen de kinderen stap voor stap de machine, de behandelingsruimte en de verschillende facetten van hun bestraling na. Het gigantische bestralingstoestel dat rond hen draait terwijl ze alleen in een medische bunker liggen, kan de eerste keren beangstigend zijn. Door de setting zelf na te bouwen, weten de kinderen beter wat hen te wachten staat en raken ze vertrouwd met de verschillende stappen van hun behandeling. Daarnaast is de bouwset een leuke en toegankelijke manier om aan familie of vriendjes op school uit te leggen wat er in het ziekenhuis met hen zal gebeuren.

Professor Tom Depuydt, medisch stralingsfysicus in UZ Leuven en bezieler van het project: “De aantrekking van LEGO-bouwblokjes is van alle tijden. Met dit setje bouwen de kinderen een authentiek model van de IBA-bestralings­toestellen na. Het is belangrijk dat de kinderen rustig blijven tijdens de bestraling, om de behandeling zo nauwkeurig mogelijk te kunnen uitvoeren. Als ze minder angstig zijn omdat ze weten wat er gaat gebeuren, is er ook minder anesthesie nodig.”

Ella (12), patiëntje van het protontherapiecentrum: “De bouwset zal voor mij een levenslange herinnering zijn. Ik vond het heel leuk om te maken, zo ging de tijd in het ziekenhuis wat sneller voorbij. En mijn familie heeft zo kunnen zien waar ik zes weken lang elke dag naartoe ging. Mijn papa was stiekem een beetje jaloers op mijn setje met LEGO-stenen.”

Het educatieve spel is een initiatief van PARTICLE in samenwerking met IBA. Het spel kwam tot stand dankzij sponsoring van Run for Hope, Kiwanis Leuven & Kiwanis Durbuy.

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven