Kinderen op intensieve zorg herstellen sneller door hen weinig of niet te voeden

Resultaten van internationale studie werpen nieuw licht op aanpak kritiek zieke kinderen wereldwijd

Vandaag krijgen kritiek zieke kinderen al snel artificiële voeding tijdens hun verblijf op intensieve zorg, in de veronderstelling dat ze zo sneller aansterken. Een internationale studie toont aan dat die veronderstelling fout is. Juist niet of heel weinig voeden tijdens de eerste week op intensieve zorg, doet kinderen sneller herstellen. De resultaten zullen waarschijnlijk de aanpak bij kritiek zieke kinderen wereldwijd veranderen.

Kritiek zieke kinderen die op intensieve zorg verblijven zijn niet in staat om zelf te eten. In de veronderstelling dat ze moeten eten om terug aan te sterken, krijgen ze al snel artificiële voeding via een infuus. De huidige werkwijze, wereldwijd toegepast bij kinderen op intensieve zorg, is om kinderen die artificiële voeding te geven tijdens de eerste dagen van hun verblijf. De voeding zou de spieren moeten versterken, complicaties vermijden en hun herstel bespoedigen. De artificiële voeding gaat via een infuus onmiddellijk naar het bloed.

Een internationale studie, uitgevoerd door meerdere ziekenhuizen, toont nu aan dat de huidige werkwijze fout is. UZ Leuven, het Sophia kinderhospitaal in Rotterdam en het Stollery kinderziekenhuis in Edmonton (Canada) deden een gerandomiseerde studie bij 1 440 kritiek zieke kinderen. Ze onderzochten of vasten of heel weinig voeden tijdens de eerste week op de afdeling pediatrische intensieve zorg beter was dan een volledige artificiële voeding via een infuus.

De resultaten van de studie zijn verbluffend: ze tonen aan dat de huidige praktijk om kinderen vroeg te voeden niet bijdraagt tot herstel. Integendeel: de kinderen die een voedingstekort opbouwden door te vasten of heel weinig voedsel te krijgen hadden minder infecties, minder orgaanfalen en een sneller herstel dan de kinderen die een volledige voeding kregen. Het effect was bij iedereen merkbaar, onafhankelijk van het type ziekte, de leeftijd van de kinderen of het ziekenhuis waarin ze verbleven. De resultaten zijn een overtuigend bewijs dat de huidige manier van werken niet goed is en zullen waarschijnlijk de procedures in pediatrische centra voor intensieve zorg over de hele wereld veranderen.

De resultaten werden voorgesteld op 15 maart 2016 op het International Symposium of Intensive Care and Emergency Medicine in Brussel. Prof. dr. Greet Van den Berghe, diensthoofd intensieve zorg in UZ Leuven, sprak daarbij in naam van het internationale consortium van betrokken ziekenhuizen. Het gerenommeerde New England Journal of Medicine publiceerde de resultaten. Professor Van den Berghe en haar team leverde in eerdere studies al het bewijs dat volwassenen op intensieve zorg beter niet te snel kunstmatig gevoed worden tijdens hun verblijf.

Contacteer ons
Over UZ Leuven

Al meer dan tachtig jaar staat UZ Leuven synoniem voor kwaliteitsvolle en vernieuwende medische zorg. Respect voor de diversiteit en aandacht voor de mens achter de patiënt zijn daarbij kernwaarden. Met 1.764 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België: bijna 10.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor veilige, kwalitatieve en menselijke patiëntenzorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van hooggespecialiseerde patiëntenzorg, innovatief onderzoek en academisch onderwijs. 

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven