Meer vrouwen dan verwacht hebben zwangerschapsdiabetes

De BEDIP-N-studie bestudeert een nieuwe manier om diabetes tijdens de zwangerschap op te sporen. Daaruit blijkt dat het percentage vrouwen met zwangerschapsdiabetes schommelt rond 13 procent, een hoger percentage dan oorspronkelijk gedacht.

De BEDIP-N-studie bestudeert een nieuwe manier om diabetes tijdens de zwangerschap op te sporen. De studie, een samenwerking tussen zeven ziekenhuizen, is nu halfweg en kan de eerste cijfers voorleggen.

Daaruit blijkt dat het percentage vrouwen met zwangerschapsdiabetes schommelt rond 13 procent, een hoger percentage dan oorspronkelijk gedacht. Omdat ziekenhuizen de screening naar zwangerschapsdiabetes elk op hun eigen manier organiseerden, waren cijfers tot nu toe moeilijk te vergelijken. Aan de overkoepelende BEDIP-N-studie hebben ondertussen een duizendtal vrouwen meegedaan. 

Over BEDIP-N 

Jaarlijks worden in België bijna 135 000 vrouwen zwanger. Het is belangrijk om zwangerschapsdiabetes op tijd vast te stellen en te behandelen. Hoge bloedsuikers verhogen namelijk het risico op verwikkelingen voor moeder en kind, zowel tijdens als na de zwangerschap. Daarom raadt men bij elke zwangere vrouw een opsporingstest aan, waarbij bloedsuiker gemeten wordt na het drinken van een suikeroplossing. Er is veel discussie over hoe deze test het best geïnterpreteerd wordt. Soms is de suikerspiegel al vroeg in de zwangerschap verstoord: de nuchtere suikerspiegel wordt daarom het best al in het eerste trimester gecontroleerd. 

Meer info: deelnemende centra zijn UZ Leuven, Kliniek St-Jan Brussel, UZA, Imelda Ziekenhuis Bonheiden, OLV Ziekenhuis Aalst-Asse en AZ Sint-Jan Brugge.

Over UZ Leuven

Al meer dan tachtig jaar staat UZ Leuven synoniem voor kwaliteitsvolle en vernieuwende medische zorg. Respect voor de diversiteit van alle patiëntengroepen en aandacht voor de mens achter de patiënt staat voorop. Met 1.879 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België: 9.000 medewerkers zetten zich dagelijks in om een gediversifieerde en specialistische patiëntenzorg aan te bieden. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van klinische kwalitatieve patiëntenzorg, innovatief onderzoek en academisch onderwijs. UZ Leuven behaalde als eerste Belgische ziekenhuis het internationale JCI-label voor veilige en kwaliteitsvolle zorg.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven