Skip to Content

Minder dan helft van alle mensen met incontinentieklachten zoekt medische hulp

Kans op genezing bij urineverlies nochtans ruim 90%

Eén op de drie vrouwen en één op de vier mannen heeft last van incontinentie of urineverlies. Toch zoekt meer dan de helft van hen geen medische hulp uit onwetendheid of schaamte. Urineverlies is nochtans goed behandelbaar, met een succesresultaat van ruim 90 procent, zo leert de praktijkervaring bij de dienst urologie van UZ Leuven. Het ziekenhuis past diverse behandelingen toe en werkt ook mee aan een nieuwe behandelmethode met stamcelinjecties tegen stressincontinentie.

Taboe

Veel mensen denken dat er niets aan urineverlies te doen valt en blijven met hun klachten rondlopen. Uit onwetendheid, maar vooral ook uit schaamte, bespreken ze het onderwerp niet met hun arts. Ook de (huis)arts zelf brengt het vaak niet ter sprake. Er hangt nog altijd een taboe rond incontinentie. Nochtans zijn er veel mensen met urineverlies: één op de drie vrouwen en één op de vier mannen krijgt ermee te maken. 63 procent van hen geeft zelfs aan dat het een storende impact heeft op hun sociale leven. Toch zoekt meer dan de helft van alle mensen met incontinentieklachten geen medische hulp.

Nieuwe behandeling

Urineverlies is nochtans goed behandelbaar. Professor Frank Van der Aa, uroloog in UZ Leuven: “Het is zonde om ermee te blijven rondlopen, want bijna 90 procent van alle patiënten kan van het probleem verlost worden. Er zijn tal van behandelingen. De huisdokter zal meestal eerst nagaan of medicatie of gespecialiseerde kinesitherapie kunnen helpen. Is dat niet het geval, dan kan een specialist nog opteren voor botoxinjecties of het plaatsen van een sling (een lintje dat de plasbuis ondersteunt en zo de urine tegenhoudt) of een neurostimulator (een soort pacemaker van de blaas).”

UZ Leuven doet ook mee aan een wereldwijde studie die test of behandeling van stressincontinentie mogelijk is met stamcelinjecties. In het kader daarvan voerde het ziekenhuis vorige week de eerste injectie in Europa uit. Professor Van der Aa: “We blijven zoeken naar nieuwe therapieën. Incontinentie is dan ook een aandoening van nu én van de toekomst, want door de vergrijzing zal het aantal mensen met klachten nog toenemen.”  

Meer info over incontinentie

De twee meest voorkomende vormen van incontinentie zijn stressincontinentie, waarbij je wat urine verliest bij lichamelijke inspanning zoals hoesten, lachen of sporten, en aandrangsincontinentie, waarbij je de urine plots niet meer kunt ophouden. Urineverlies komt vaker voor vanaf 70 jaar, maar kan op alle leeftijden ontstaan. Ouder worden kan een rol spelen, maar dat geldt ook voor onder meer overgewicht, zwangerschap, bevallingen, een aantal neurologische aandoeningen of veel cola, koffie, thee of alcohol drinken.

Info voor de pers

De dienst urologie van UZ Leuven wil komaf maken met het taboe rond incontinentie en organiseert op donderdag 23 juni, tijdens de wereldcontinentieweek, een infostand met meer informatie en tips om urineverlies te verminderen en te voorkomen.

De pers is welkom om langs te komen op de infostand of een interview te doen met een van de medewerkers van de dienst urologie van UZ Leuven.

  • Wanneer? 23 juni 2016, van 11.30 tot 15 uur
  • Waar? Infostand op het platform in de ontvangsthal, UZ Leuven campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven