Skip to Content

Niet (meer) bang voor het ziekenhuis dankzij bezoek aan Teddybear Hospital

Project wil angst van kinderen voor medische zorg verlagen

Kinderen van 4 tot en met 7 kunnen op zondag 22 oktober de verschillende aspecten van het ziekenhuis op een ludieke en leerrijke manier ontdekken in het Teddybear Hospital. Samen met teddybeerdokters, studenten geneeskunde van de KU Leuven, gaan de kleuters aan de slag om zieke teddyberen te verzorgen. Doel van het project is om de angst van kinderen voor medische zorg te verlagen.

Vertrouwen opbouwen

Veel kinderen zijn bang voor het ziekenhuis en alles wat daarbij komt kijken. Het is echter cruciaal dat de kinderen vertrouwen kunnen hebben in heel het ziekenhuisgebeuren, weg van hun thuisomgeving. Angst voor het onbekende zal de gevoelens van een kind over zijn ziekte en de behandeling ervan immers sterk kleuren. Een project als het Teddybear Hospital helpt kinderen beter vertrouwd te worden met de medische omgeving.

Ouders betrekken

Niet alleen de kinderen gaan een leerrijke dag tegemoet. Terwijl zij hun knuffels goed verzorgen, zijn er voor de ouders aangepaste lezingen. Zo ook van dr. Peter Emmery, kinder- en jeugdpsychiater in UPC KU Leuven.

Dr. Peter Emmery: “In de lezing zal ik stilstaan rond veerkracht en risico's in de opvoeding van kinderen. Als ouder heb je vaak instinctmatig de neiging om je kind te behoeden voor en af te schermen van tegenslagen, stress, moeilijke momenten, zoals een ziekenhuisopname. In de sessie reik ik tools aan hoe je als ouder je kind net kunt leren omgaan met die zaken in plaats van het af te schermen, zodat het er beter tegen gewapend is.”

In een andere sessie komen ouders dan weer meer te weten over eerste hulp en reanimeren. Nathanaël Thelinge, een van de masterstudenten geneeskunde die de sessie begeleidt, licht toe: “Reanimatie is een techniek die ontworpen is voor mensen zonder medische achtergrond. Het is eigenlijk een eenvoudig stappenplan om iemand in nood bij te staan tot er gespecialiseerde hulp geboden kan worden. Dat er in Teddybear Hospital ruimte is voor deze sessie, vinden we belangrijk. We willen immers zoveel mogelijk mensen motiveren om de techniek te leren, zeker ook ouders. Het kan een verschil tussen leven en dood betekenen.”

Leerschool

De teddybeerdokters die de kinderen begeleiden in het Teddybear Hospital zijn studenten van de KU Leuven. Voor hen is het Teddybear Hospital een uitstekende leerschool. Charlien Landtmeters en Lauren Lenaerts, studenten geneeskunde en verantwoordelijken van het project, kijken er alvast naar uit: “De vierde editie van Teddybear hospital is alweer een groot succes. Alle sessies zijn inmiddels volzet. De inschrijvingen liepen als een trein.” En niet alleen ouders en kinderen zijn enthousiast. “Meer dan 100 gedreven studenten geneeskunde, tandheelkunde en logopedie en audiologie staan te popelen om de kinderen met open armen te ontvangen,” licht Charlien toe. Lauren bevestigt: “Het is voor zowel de studenten als voor de kinderen een zeer leuke ervaring. De kinderen kunnen op een speelse manier vertrouwd geraken met een ziekenhuisomgeving en wij als studenten steken er enorm veel van op: zo leer je hoe je het best omgaat met kinderen in een ziekenhuisomgeving en hoe je een kind kunt geruststellen.”

Contacteer ons
Charlien Landtmeters
Lauren Lenaerts
Charlien Landtmeters
Lauren Lenaerts
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven