Skip to Content

Nieuwe technologie helpt revaliderende patiënten gerichter trainen

UZ Leuven opent nieuwe therapietoren in campus Pellenberg

UZ Leuven opent op vrijdag 30 maart officieel de therapietoren van revalidatiecentrum campus Pellenberg. In het gloednieuwe gebouw krijgen revaliderende patiënten voortaan hun behandelingen: van mensen die na een auto-ongeluk weer moeten leren praten en lopen tot patiënten met sportletsels of complexe pijnklachten. De therapietoren staat symbool voor de richting die campus Pellenberg verder wil uitgaan als toonaangevend revalidatiecentrum in België. Het ziekenhuis kiest niet alleen voor een architecturaal vernieuwend concept, maar ook voor nieuwe softwaregestuurde trainingsprogramma’s, hydrotherapie en innovatieve manieren om mensen weer klaar te stomen voor het dagelijkse leven of hun beroepsleven.

Het gebouw van acht verdiepingen is een architecturaal hoogstandje: de open ruimtes en verre uitzichten op de omgeving zijn de ideale omgeving om zowel rust als stimulatie te geven tijdens de therapieën. De ruimtes zijn multifunctioneel en dienen zowel voor individuele sessies als voor groepssessies. Ook voor de zorgverleners werd de manier van werken omgegooid: de therapeuten hebben niet meer elk hun eigen lokaal waar patiënten langskomen, maar gaan naar de gemeenschappelijke ruimtes en lokalen in functie van de revalidatiedoelen van de patiënt.

In de therapietoren krijgen dagelijks 96 gehospitaliseerde patiënten hun revalidatiesessies, waaronder 34 geriatrische patiënten. Daarnaast krijgen ook gemiddeld 80 externe patiënten per dag hier hun therapie. Patiënten zijn een half uur tot vijf uur per dag bezig. In de toekomst zal het aantal niet-gehospitaliseerde patiënten nog stijgen: vanaf mei 2018 zullen bijvoorbeeld ook patiënten met lymfoedeem gedurende 3 weken een intensief revalidatieprogramma volgen in campus Pellenberg. Op weekbasis worden in het centrum maar liefst 1.500 uren therapie gegeven door een team van sporttherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, diëtisten, psychologen en sociaal werkers, altijd onder supervisie van een arts.

Prof. dr. Koen Peers, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie: “In ons revalidatiecentrum willen we zo weinig mogelijk ‘ziekenhuissfeer’. Bedoeling is om juist een open en ongedwongen sfeer te scheppen waarin revalidanten, therapeuten en familieleden elkaar stimuleren om te werken aan hun herstel en herintegratie in de maatschappij. We zijn ervan overtuigd dat je met zo’n dynamische revalidatiegeneeskunde patiënten boven zichzelf kunt laten uitstijgen en hen zaken laat doen waarvan ze dachten dat ze niet mogelijk waren.”

De therapietoren wordt vrijdagavond geopend in aanwezigheid van Theo Francken, titelvoerend burgemeester van Lubbeek. Theo Francken: “Ik ben trots dat een van de modernste revalidatiecentra ter wereld de deuren opent in onze gemeente. Patiënten van alle windstreken kunnen er revalideren met zicht op het Lubbeekse groen.”

Slimme fitnesstoestellen

Verdieping 7 is met zijn grote polyvalente zaal en prachtige uitzicht het letterlijke hoogtepunt van de therapietoren. De zaal dient voor groepstherapie en sportrevalidatie met onder andere volleybal, valtraining of rolstoelbasket. Op verdieping 6 krijgen patiënten die hun algemene functionaliteit moeten verbeteren hydrotherapie in een bad met uitzicht op de bosrijke omgeving van Pellenberg. De grote fitnessruimte op verdieping 4 is de plaats waar patiënten kunnen trainen met moderne revalidatietoestellen. Elke patiënt heeft een persoonlijke fitnessbadge, waardoor hij exact weet welke oefeningen hij moet doen op welk fitnesstoestel en hoe vaak. De kinesitherapeut weet welke oefeningen de revalidant gedaan heeft en kan het programma bijsturen op basis van die digitale gegevens. De info over de trainingen verschijnen ook in het medisch dossier, zodat het hele multidisciplinaire team kan zien hoe de vorderingen van een patiënt verlopen. Daarnaast zijn er op de vierde verdieping zes aparte behandelruimtes waar patiënten met musculoskeletale problemen een behandeling krijgen. Het snoezel- en relaxatielokaal is bedoeld om patiënten te stimuleren of om hen te laten ontspannen.

Autosimulator met ingebouwde software

De verdiepingen 0 tot 3 van de therapietoren sluiten rechtstreeks aan bij de afdelingen van gehospitaliseerde patiënten, zodat ze nooit ver moeten gaan voor hun therapie. De spiegelzaal op verdieping 3 is de plaats voor groepstherapieën als relaxatie, cardiorespiratoire training, aerobics of het aanleren van rugvriendelijke vaardigheden. Op verdieping 2 kunnen patiënten met een niet-aangeboren hersenletsel hun zelfredzaamheid verbeteren, hun mobiliteit uitbreiden, hun arm-handfunctie trainen, leren werken met hulpmiddelen, werken aan spraak-, taal en slikproblemen of hun cognitieve vaardigheden oefenen in een prikkelarm computerlokaal. Op de eerste verdieping gaan patiënten aan de slag in concrete situaties: een maaltijd bereiden in de keuken, zichzelf behelpen in de badkamer en arbeidsvaardigheden oefenen in een werksimulator. In een autosimulator kunnen patiënten hun rijvaardigheden trainen of het in en uit de auto stappen oefenen. Door de ingebouwde software in de auto worden verkeerssituaties op een groot scherm van 180 graden geprojecteerd. Samen met hun familieleden kunnen patiënten op deze verdieping hulpmiddelen en aanpassingen uittesten.

Op het gelijkvloers van de therapietoren staan toestellen als bewegingstrainers, een zitfiets en een sta-robot met elektrostimulatie. Hier trainen patiënten met de nieuwste technologie om hun kracht, loopfunctie en evenwicht aan te sterken.

Toekomstvisie

Campus Pellenberg bestaat in 2018 precies 60 jaar. In 1948 kocht het universitaire ziekenhuis een stuk grond in Pellenberg, dat toen vooral moest dienen als sanatorium voor de vele patiënten met longproblemen als gevolg van het werken in de koolmijnen. Na een aantal wisselende bestemmingen van het ziekenhuis, kiest men resoluut om campus Pellenberg verder uit te bouwen tot een toonaangevend revalidatiecentrum. De focus ligt op hoogspecifieke revalidatie, maar ook op innovatie en onderzoek op het vlak van revalidatie. In de toekomst wil campus Pellenberg nog meer inzetten op nieuwe technologie, niet alleen in het revalidatiecentrum zelf, maar ook door contacten met softwareontwikkelaars en de ingenieursfaculteit van de KU Leuven. Daarbij is samenwerking belangrijk: mensen met en zonder beperkingen werken samen aan hun herstel. Ook de samenwerking met andere residentiële organisaties, hersteloorden, revalidatiecentra en partnerziekenhuizen blijft essentieel in de toekomstvisie van campus Pellenberg.

Therapietoren in cijfers

  • 13 verdiepingen
  • 2900 m² therapieruimte
  • 3500 m² rubbervloer
  • 570 gevelpanelen in roestvast staal
  • therapiebad van 40m² met in hoogte verstelbare bodem
  • sportzaal van 450 m² en 3 verdiepingen hoog
  • 2 liften met infraroodbediening
  • 28 revalidatiefietsen en 36 behandeltafels
  • 2000 m² muurbekleding in multiplex
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven