Oudere patiënten minder vaak opnieuw onder het mes met moderne stent

Nieuwe aanpak voor behandeling kransslagadervernauwingen bij ouderen

Oudere patiënten krijgen nog te vaak een ‘naakte’ stent. Dat is een metalen buisje om een vernauwde kransslagader weer open te maken, dat niet bedekt is met medicatie. Dat type stent leidt vaker tot nieuwe vernauwingen, complicaties en dus nieuwe ziekenhuisopnames dan zijn moderne tegenhanger, de ‘drug-eluting’ stent. Een nieuwe studie bij 1200 patiënten in 44 centra verspreid over 9 landen heeft nu aangetoond dat ook ouderen meer baat hebben bij de moderne stents.

Een frequente ingreep, maar geen duidelijk beleid

Tot nu toe was er geen duidelijk beleid over de ideale behandeling van kransslagadervernauwingen bij ouderen. Nochtans wordt die populatie vaak door die aandoening getroffen. De modernere drug-eluting stents, die met medicatie bedekt zijn, werden tot nu toe niet vaak bij oudere patiënten geplaatst. Na de plaatsing van dat type stent wordt een patiënt namelijk lang behandeld met twee soorten bloedverdunners. Dat verhoogt de kans op bloedingen. In een populatie die op zich al een fragielere gezondheid heeft, is dat een groot risico.

Minder complicaties, zonder hoger risico op bloedingen

Een nieuwe studie toont nu aan dat ook voor oudere patiënten de moderne stents voordeliger zijn. De voorwaarde is wel dat de behandeling met bloedverdunners veel korter is dan bij de jongere patiënten. De duur van de behandeling met bloedverdunners zou ongeveer gelijk moeten zijn aan die voor de naakte stents. De studie toont aan dat dat effectief mogelijk is. Zo daalt het risico op een nieuwe vernauwing en een nieuwe ingreep, zonder het risico op bloedingen aanzienlijk te verhogen.

Naar een duidelijke aanpak in Belgische cardiologische centra

Aan de studie werkten verschillende internationale artsen mee, waaronder ook prof. dr. Peter Sinnaeve, kliniekhoofd hart- en vaatziekten in UZ Leuven en senior auteur van het artikel. “In UZ Leuven werden de drug-eluting stents al langer gebruikt bij ouderen, maar dan met een langdurige en dus risicovolle behandeling met bloedverdunners. Dankzij de nieuwe studie kunnen we die behandeling drastisch inkorten. Er zijn ook andere Belgische centra waar het moderne type stent al is ingeburgerd, maar nog niet alle centra zijn gevolgd. Een belangrijk struikelblok is namelijk dat de stents nog niet volledig worden terugbetaald. Daar hopen we met deze studie verandering in te brengen. De totale kost van de behandeling zal in ieder geval al afnemen, omdat nieuwe ingrepen door hervernauwing voorkomen worden. Dat is hopelijk een stap in de richting van universele terugbetaling van de drug-eluting stent”, licht professor Sinnaeve toe. 

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
Over UZ Leuven

Al meer dan tachtig jaar staat UZ Leuven synoniem voor kwaliteitsvolle en vernieuwende medische zorg. Respect voor de diversiteit en aandacht voor de mens achter de patiënt zijn daarbij kernwaarden. Met 1.764 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België: bijna 10.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor veilige, kwalitatieve en menselijke patiëntenzorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van hooggespecialiseerde patiëntenzorg, innovatief onderzoek en academisch onderwijs. 

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven