Skip to Content

Vaardigheidsparcours met uniek lussensysteem bevordert re-integratie in de maatschappij na revalidatie

Nieuw in campus Pellenberg

Revalidatiecentrum UZ Leuven campus Pellenberg opent op dinsdag 12 april zijn nieuwe vaardigheidsparcours met een voor ons land uniek lussensysteem. Het parcours wil revalidanten zo mobiel mogelijk maken voor ze hun dagelijkse leven hervatten. Door de graduele opbouw ervan verloopt de overgang naar de ‘onveilige’ buitenwereld minder bruusk. 

In campus Pellenberg verblijven patiënten meestal langere tijd om te revalideren. Het vaardigheidsparcours, in openlucht op het domein van de campus, is een oefenterrein voor revalidanten die zich te voet, met een (elektronische) rolstoel of een fiets willen verplaatsen. Het straatbeeld is in het hele parcours geïntegreerd om in zo realistisch mogelijke situaties te trainen.

Vier delen

Het parcours bestaat uit vier delen. Er is een behendigheidsstuk voor rolstoelers en stappers: een uitgebreid gamma aan trappen, goten, hellingen en ondergronden helpt hen om de basisvaardigheden van stappen en rolstoelrijden onder de knie te krijgen. Daarnaast zijn er nog drie delen voor fietsers en rolstoelers: drie lussen die elkaar opvolgen en in stijgende lijn gaan qua moeilijkheidsgraad. Revalidanten oefenen zo stapsgewijs hun motorische en cognitieve vaardigheden om zich voor te bereiden op het echte verkeer. Het behendigheidsgedeelte komt in ons land ook in andere zorgcentra voor, het lussensysteem is uniek.

Tussenstap

Het vaardigheidsparcours slaat een brug tussen eerder kunstmatige mobiliteitstraining binnen in het revalidatiecentrum en participatie aan het echte verkeer: door de graduele opbouw verloopt de overgang naar de ‘onveilige’ buitenwereld minder bruusk. Sporttherapeut Frederik Lenaerts: “Is iemand niet mobiel genoeg, dan is de kans groter dat hij bij thuiskomst minder snel de deur uit komt en zo geïsoleerd geraakt. Op het vaardigheidsparcours doen revalidanten op een veilige manier succeservaringen op. Ze trainen tot ze er voldoende vertrouwen in hebben dat het hen in de ‘echte’ wereld ook zal lukken.”

Het vaardigheidsparcours heeft in totaal 538 000 euro gekost, waarvan de Vlaamse overheid 465 000 euro ter harte nam.

Info voor de pers

De pers is welkom om langs te komen en om het vaardigheidsparcours te verkennen met de sport-, ergo- en kinesitherapeuten. Ook zullen er revalidanten aanwezig zijn die hun ervaringen willen delen.

  • Wanneer? Dinsdag 12 april van 13.30 tot 18 uur
    • 13.30 - 15.00 uur: Mini-symposium (auditorium, UZ Leuven campus Pellenberg)
    • 15.15 - 15.45 uur: Officiële opening (cafetaria, UZ Leuven campus Pellenberg) met toespraak van prof. dr. Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder UZ Leuven, Nancy Vansteenkiste, operationeel directeur, en prof. dr. Koen Peers, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie
    • 15.45 - 18.00 uur: Receptie en vrij bezoek aan het vaardigheidsparcours
  • Waar? UZ Leuven campus Pellenberg, Weligerveld 1, Pellenberg
  • Pers kan zich aanmelden aan het onthaal van campus Pellenberg.
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven