Skip to Content

PERSUITNODIGING Transplantatie-specialisten promoten beweging als medicijn op congres in Athene

Zaterdagochtend 9 september vertrekt een peloton van Transplantoux met de fiets naar Athene. Transplantoux is een organisatie die in samenwerking met UZ Leuven en KU Leuven patiënten na een transplantatie tot een actief leven aanmoedigt. Het team van artsen, zorgverleners en patiënten rijdt naar het belangrijkste transplantatiecongres in Europa. Om hun boodschap ‘beweging als medicijn’ kracht bij te zetten, organiseert Transplantoux tijdens het congres een wedstrijd waarbij ze alle deelnemers uitdagen om iedere dag, vier dagen lang, zoveel mogelijk stappen te zetten.

Van Leuven naar Athene fietsen, met twee ondersteunende mobilhomes in hun kielzog. Voor die sportieve uitdaging tekenen zeven leden van Transplantoux, de organisatie die in samenwerking met UZ Leuven en KU Leuven patiënten na een transplantatie verenigt én tot een actief leven aanmoedigt. Eén van hun doelstellingen draait om het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar fysieke activiteit voor en na transplantatie. In Athene zullen de leden het wetenschappelijke congres van ESOT (The European Society for Organ Transplantation) bijwonen, het belangrijkste op de Europese kalender op gebied van transplantaties. Daar willen ze sensibiliseren over het belang van gezond bewegen voor en na transplantatie.

Sportieve doelen

Het peloton van Transplantoux – waaronder ook twee getransplanteerden - vertrekt op zaterdagochtend 9 september. Exact een week later hopen ze aan de voet van de Akropolis te staan. Onderweg zullen ze verbroederen met lokale transplantatieverenigingen uit Wenen, Boedapest en Thessaloniki. Met de actie brengt Transplantoux zijn belangrijkste advies in de praktijk: bewegen als medicijn.

“Met Transplantoux willen we mensen na een transplantatie een beweegcampagne aanbieden waarmee ze samen, in een medisch veilige context, laagdrempelig en inclusief kunnen werken aan hun conditie. Deze tocht kan dan ook symbool staan voor de lange weg die getransplanteerden moeten afleggen om hun fysieke fitheid op te krikken”, vertelt prof. dr. Diethard Monbaliu, transplantatiechirurg aan UZ Leuven en voorzitter van Transplantoux.

10.000 stappen

Om hun boodschap ‘beweging als medicijn’ nog kracht bij te zetten, organiseert Transplantoux tijdens het congres een wedstrijd waarbij ze alle deelnemers uitdagen om iedere dag, vier dagen lang, zoveel mogelijk stappen te zetten. Monbaliu: “Het bijwonen van een wetenschappelijk congres is meestal een vrij sedentaire gebeurtenis. Daarom motiveren we deelnemers om toch zoveel mogelijk te bewegen. Je aantal dagelijkse stappen tellen is een eenvoudige en haalbare maatstaf voor het monitoren en bevorderen van fysieke activiteit, zeker nu fitness trackers en apps zo toegankelijk zijn.”

Het is de derde keer dat een multidisciplinair team van Transplantoux deze uitdaging aangaat: in 2019 fietsten ze naar Kopenhagen, en twee jaar geleden stond Milaan op de kaart.

Praktisch

  • Zaterdag 9 september, 9.15 uur
  • Mogelijkheid tot interview met deelnemers en filmen van vertrek
  • Vertrek gepland om 9.30 uur op de esplanade voor het stadskantoor van Leuven. De burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani, zal hen uitwuiven.
Contacteer ons
Voorstelling Transplantoux
We bieden hen een uitdaging om het nieuwe leven op te nemen.
Transplantoux vzw
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven