Skip to Content

PERSUITNODIGING Transplantoux fietst van Gasthuisberg naar Milaan

Maandagochtend 23 augustus vertrekt een peloton van Transplantoux met de fiets naar Milaan. Op vijf dagen tijd rijden ze naar het belangrijkste Europese transplantatiecongres. In de koffer van de volgwagen: een smeltende ijsblok.

Van Gasthuisberg naar Milaan fietsen, goed voor een afstand van ongeveer 1000 kilometer op vijf dagen. Voor die sportieve uitdaging tekenen zes leden van Transplantoux, de organisatie die in samenwerking met UZ Leuven en KU Leuven patiënten na een transplantatie verenigt én tot een actief leven aanmoedigt. Eén van hun doelstellingen draait om het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar fysieke activiteit voor en na transplantatie. In Milaan zullen de leden het wetenschappelijke congres van ESOT (The European Society for Organ Transplantation) bijwonen, het belangrijkste op de Europese kalender op gebied van transplantaties. Daar willen ze sensibiliseren over het belang van gezond bewegen voor en na transplantatie.

Sportieve doelen

Het peloton van Transplantoux – waaronder ook twee getransplanteerden - vertrekt op maandagochtend 23 augustus op campus Gasthuisberg voor zijn marathontocht. Met de actie brengt Transplantoux zijn belangrijkste advies in de praktijk: bewegen als medicijn. “Met Transplantoux willen we mensen na een transplantatie een beweegcampagne aanbieden waarmee ze samen, in een medisch veilige context, laagdrempelig en inclusief kunnen werken aan hun conditie. Deze marathontocht kan dan ook symbool staan voor de lange weg die getransplanteerden moeten afleggen om hun fysieke fitheid op te krikken”, vertelt prof. dr. Diethard Monbaliu, transplantatiechirurg aan UZ Leuven en voorzitter van Transplantoux.

Einde ijstijd

Opvallend: in de koffer van hun volgwagen neemt het peloton een ijsblok mee, waarmee het in Milaan zijn eigen Transplantoux 'Time to Move'-symposium (op 11 en 12 februari 2022) wil promoten. Dat symposium, voor en door patiënten, clinici en academici, focust op de rol van fysieke activiteit en voeding. Het ijs zal tijdens het congres in Milaan smelten en staat symbool voor het einde van een ijstijd. Monbaliu: “Op dit moment schrijven artsen nog geen beweging voor aan hun patiënten: we hopen dat die ijstijd snel voorbij zal zijn en dat de geesten mogen rijpen voor systematisch bewegen na een transplantatie.”  

Praktisch

  • Maandag 23 augustus, 8.45 uur
  • Vertrek op de parking van het administratieve gebouw van campus Gasthuisberg
  • Parkeren kan op dezelfde parking. Vanaf de rotonde (met het kunstwerk het Teken – zie plan) neemt u de richting 'onderwijs en navorsing'. 150 meter verder staat een pijl naar links ‘administratief gebouw’. U neemt links de steile weg naar boven. Bovenaan de helling bevindt zich links de slagboom voor de parking van het administratief gebouw. Daar mag u aanbellen. De bewaking kan de slagboom openen vanop afstand.

Bevestiging van uw aanwezigheid is vereist. Graag bevestigen via [email protected] of via 016 34 49 55.

Contacteer ons
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven