Skip to Content

Pionier toegankelijke gezondheidszorg overleden

UZ Leuven meldt met droefheid het overlijden van prof. dr. Jan Peers

In Leuven is op zaterdag 20 november 2021 prof. dr. Jan Peers (82) overleden, een van de pioniers van de huidige gezondheidszorg in ons land. Professor Peers was niet alleen bijna 20 jaar lang algemeen bestuurder van wat vandaag UZ Leuven is, maar werkte ook als raadgever voor diverse ministers van Sociale Zaken en het ministerie van Volksgezondheid.

Van 1972 tot 1982 was prof. dr. Jan Peers lid van het Bureau van de Nationale Ziekenhuisraad en tot 2003 was hij voorzitter van de Nationale Raad van Ziekenhuisvoorzieningen, waar hij meewerkte aan de erkenning en financiering van de ziekenhuizen. Dertig jaar lang was hij lid en later ook voorzitter van de Technisch Geneeskundige Raad binnen het RIZIV. In opdracht van de federale regering stelde professor Peers in 1998 een rapport op over knelpunten en beleidsopties rond gezondheidszorg in België. Daarnaast was hij ook stichtend voorzitter van de werkgeverskoepel van de social profit (Unisoc) in ons land. 

Bezieler van Gasthuisberg

In het Leuvense universitaire ziekenhuis legde hij begin jaren zeventig op een visionaire manier de basis voor wat nu het grootste universitaire ziekenhuis van het land is. Hij verhoogde de ziekenhuiscapaciteit door overnames, fusies en samenwerkingsverbanden, waardoor het huidige UZ Leuven in staat was om de snelgroeiende ontwikkelingen in de medische wetenschap te volgen. Professor Peers was de drijvende kracht achter het concept, de bouw en de verdere groei van campus Gasthuisberg.

Zijn grootste verdienste ligt in de democratisering van de gezondheidszorg. Professor Peers effende het pad voor de uitbouw van topgeneeskunde en universitaire ziekenzorg die voor iedereen toegankelijk is. Zijn focus op multidisciplinaire zorg voor patiënten en samenwerkingen tussen zorgverleners onderling veranderde de gezondheidszorg in ons land.

Prof. dr. Wim Robberecht, gedelegeerd bestuurder UZ Leuven: “Professor Peers zal heel wat mensen bijblijven voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de ziekenhuizen en de gezondheidszorg in ons land. In UZ Leuven zullen we ons hem dankbaar herinneren voor zijn patiëntgedreven visie, zijn inspirerend leiderschap en zijn bijzondere inzet voor de ontwikkeling en uitbouw van ons ziekenhuis.”

Het beheer en directie van UZ Leuven bieden de familie van prof. Peers hun oprechte medeleven aan.

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven