Skip to Content

Positief effect van immuunreactie tegen hormoonongevoelige borstkanker minder sterk bij zwaarlijvige patiënten

Het lichaam van patiënten met een hormoonongevoelige borstkanker ontwikkelt vaak een sterke immuunrespons. Die reactie is voordelig voor de patiënt en heeft een positief effect op de werkzaamheid van chemotherapie. Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven publiceerden recent de resultaten van een onderzoek waaruit blijkt dat de mate waarin dat gunstige effect optreedt, afhankelijk is van de body mass index (BMI). Bij zwaarlijvige patiënten is het effect minder sterk en wordt de tumor door chemotherapie minder efficiënt opgeruimd.

De immuunreactie van het lichaam die optreedt bij sommige borstkankers, wordt veroorzaakt door tumor-infiltrerende lymfocyten (TIL’s), cellen die deel zijn van het afweersysteem. Ze vallen de tumor aan en proberen de kankercellen op te ruimen. Vooral bij hormoonongevoelige borstkankers, die niet groeien onder invloed van vrouwelijke hormonen, treedt zo’n sterke immuunreactie op.  

De aanwezigheid van TIL’s leidt tot betere resultaten van een behandeling met chemotherapie bij hormoonongevoelige borstkankers. Wanneer de TIL’s in grote aantallen aanwezig zijn, verdwijnen die borsttumoren gemakkelijker uit de borst en lymfeklieren bij het toedienen van chemotherapie, ook in combinatie met immuuntherapie.

Invloed van lichaamsgewicht

Leuvense onderzoekers hebben nu aangetoond dat het positieve effect van die immuunreactie op de werking van chemotherapie, die voorafgaand aan een borstingreep wordt gegeven, minder sterk is bij vrouwen met een hoge body mass index (BMI). Ze stelden vast dat vooral bij patiënten met een normale BMI de borstkankers met hoge TIL’s volledig verdwenen door de chemotherapie. Die bevindingen werden nadien bevestigd bij een groot aantal hormoonongevoelige borsttumoren in het Institut Curie in Parijs.

De studie vormt een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar de invloed van het immuunsysteem bij borstkanker. Bovendien benadrukt het onderzoek hoe groot de negatieve impact van overgewicht en zwaarlijvigheid is op de afloop van borstkanker, zowel voor, tijdens als na de therapie. Een gezond gewicht is een belangrijke factor tot succes bij de behandeling van borstkanker.  

Over de studie

Deze studie werd gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute en is het werk van het multidisciplinair borstcentrum (coördinator prof. dr. Hans Wildiers) onder leiding van prof. dr. Giuseppe Floris (dienst pathologische ontleedkunde) en prof. dr. Christine Desmedt (hoofd translationeel borstkankeronderzoek KU Leuven) naar aanleiding van een bevinding tijdens het doctoraatsonderzoek van Lynn Jongen (promotor: prof. dr. Patrick Neven).

Een gezond gewicht is een belangrijke factor tot succes bij de behandeling van borstkanker.  / © Shutterstock
Een gezond gewicht is een belangrijke factor tot succes bij de behandeling van borstkanker. / © Shutterstock
Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven