Skip to Content

Rampoefening UZ Leuven

Voorbereid zijn op rampsituaties

Vandaag, op vrijdag 27 oktober, vond in UZ Leuven campus Gasthuisberg een rampoefening plaats. Tijdens de oefening werd een schietincident met meerdere slachtoffers binnen het ziekenhuis gesimuleerd. Rampoefeningen zijn belangrijk om UZ Leuven optimaal voor te bereiden op rampsituaties – want ook in het geval van een ramp wil het ziekenhuis goede zorg verlenen.

De rampoefening gebeurde in samenwerking met politie Leuven, stad Leuven, KU Leuven en UCLL. De verschillende hulpverleners moesten tijdens de oefening procedures en technieken testen voor efficiëntere hulpverlening bij rampen. Alle fasen van een ramp werden gesimuleerd: zowel alarmering, politie-interventie, dringende medische zorgen aan gewonden, afvoer naar de spoedgevallendienst en het operatiekwartier als de werking van de coördinatiecel en de nafase.

Hoofdarts prof. dr. Johan Van Eldere: “De oefening werd door zowel deelnemers als observatoren als een succes ervaren. Uiteraard hebben we ook enkele leerpunten gedetecteerd die ons helpen om bepaalde procedures verder te verfijnen.”

De rampoefening kaderde in de aanpak van grootschalige veiligheidsincidenten zoals bommeldingen, een verdacht pakket, terreur of een dader die zoveel mogelijk slachtoffers wil maken met een wapen.

Prof. dr. Van Eldere: “We willen onze organisatie zo goed mogelijk voorbereiden op iets wat hopelijk nooit zal gebeuren. De kans dat we in UZ Leuven geconfronteerd worden met zo’n grootschalig veiligheidsincident is heel klein. Maar de gebeurtenissen in binnen- en buitenland hebben ook aangetoond dat geen enkele organisatie immuun is voor dergelijk geweld. We willen dus enerzijds geen onnodige ongerustheid creëren, maar anderzijds onze medewerkers wel weerbaar en zelfredzaam maken en de organisatie trainen zodat we ook bij een ramp de hoogst mogelijk zorg kunnen garanderen.”


 

Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven