Rampoefening UZ Leuven

Voorbereid zijn op rampsituaties

Vandaag, op vrijdag 27 oktober, vond in UZ Leuven campus Gasthuisberg een rampoefening plaats. Tijdens de oefening werd een schietincident met meerdere slachtoffers binnen het ziekenhuis gesimuleerd. Rampoefeningen zijn belangrijk om UZ Leuven optimaal voor te bereiden op rampsituaties – want ook in het geval van een ramp wil het ziekenhuis goede zorg verlenen.

De rampoefening gebeurde in samenwerking met politie Leuven, stad Leuven, KU Leuven en UCLL. De verschillende hulpverleners moesten tijdens de oefening procedures en technieken testen voor efficiëntere hulpverlening bij rampen. Alle fasen van een ramp werden gesimuleerd: zowel alarmering, politie-interventie, dringende medische zorgen aan gewonden, afvoer naar de spoedgevallendienst en het operatiekwartier als de werking van de coördinatiecel en de nafase.

Hoofdarts prof. dr. Johan Van Eldere: “De oefening werd door zowel deelnemers als observatoren als een succes ervaren. Uiteraard hebben we ook enkele leerpunten gedetecteerd die ons helpen om bepaalde procedures verder te verfijnen.”

De rampoefening kaderde in de aanpak van grootschalige veiligheidsincidenten zoals bommeldingen, een verdacht pakket, terreur of een dader die zoveel mogelijk slachtoffers wil maken met een wapen.

Prof. dr. Van Eldere: “We willen onze organisatie zo goed mogelijk voorbereiden op iets wat hopelijk nooit zal gebeuren. De kans dat we in UZ Leuven geconfronteerd worden met zo’n grootschalig veiligheidsincident is heel klein. Maar de gebeurtenissen in binnen- en buitenland hebben ook aangetoond dat geen enkele organisatie immuun is voor dergelijk geweld. We willen dus enerzijds geen onnodige ongerustheid creëren, maar anderzijds onze medewerkers wel weerbaar en zelfredzaam maken en de organisatie trainen zodat we ook bij een ramp de hoogst mogelijk zorg kunnen garanderen.”


 

Over UZ Leuven

Al meer dan tachtig jaar staat UZ Leuven synoniem voor kwaliteitsvolle en vernieuwende medische zorg. Respect voor de diversiteit en aandacht voor de mens achter de patiënt zijn daarbij kernwaarden. Met 1.764 bedden is UZ Leuven het grootste universitaire ziekenhuis in België: bijna 10.000 medewerkers zetten zich dagelijks in voor veilige, kwalitatieve en menselijke patiëntenzorg. De sterkte van UZ Leuven ligt in de combinatie van hooggespecialiseerde patiëntenzorg, innovatief onderzoek en academisch onderwijs. 

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven