Skip to Content

Risico op hart- en vaatziekten na orgaantransplantatie vermindert door regelmatig sporten

Jonge transplantatiepatiënten ontdekken voordelen van lichaamsbeweging tijdens sportdag UZ Leuven

Hoewel orgaantransplantatie als een levensreddende ingreep wordt beschouwd, hebben kinderen in de eerste tien jaar na een transplantatie nog steeds een dertig keer hogere kans op overlijden dan hun leeftijdsgenoten. In ongeveer een derde van de gevallen wordt die vroegtijdige sterfte veroorzaakt door hart- en vaatziekten. Voldoende lichaamsbeweging of sport kan het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten sterk verminderen. Op zaterdag 3 september organiseert de dienst kindergeneeskunde van UZ Leuven een sportdag voor jonge transplantatiepatiënten om dat positieve effect te benadrukken en de kinderen hopelijk een betere toekomst te bieden. Actrice Tine Van den Brande, zelf transplantatiepatiënte, is gastvrouw op de sportdag.

Misvatting over sport

Kinderen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, bewegen en sporten vaak minder dan hun ‘gezonde’ leeftijdsgenoten. Dat is soms het gevolg van lichamelijke beperkingen, maar ook andere factoren kunnen een belangrijke rol spelen, zoals angst om het getransplanteerde orgaan te kwetsen, vrees om niet goed mee te kunnen met andere kinderen of schaamte voor hun lichaam.

Nochtans is sport ook voor deze patiëntengroep heel goed voor de gezondheid. Regelmatig bewegen vermindert het risico op hart- en vaatziekten, en heeft ook een positief effect op de algemene conditie en het psychisch welbevinden. Bovendien kan het aantal medicijnen afgebouwd worden bij kinderen die aan sport doen. “Door het beduidend hogere risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, is een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging voor deze kwetsbare groep extra belangrijk. Helaas zien we dus in de praktijk dat die groep de neiging heeft om juist minder te bewegen”, zegt dr. Noël Knops, kinderarts bij UZ Leuven.  

Sportdag

Op zaterdag 3 september organiseren de artsen en verpleegkundigen van de dienst kindergeneeskunde van UZ Leuven daarom een gratis sportdag voor kinderen en jongvolwassenen na orgaantransplantatie. Ook kinderen die een behandeling voor kanker hebben ondergaan en met gelijksoortige risico’s op langere termijn moeten leven, werden uitgenodigd om deel te nemen. “Zo kunnen we hen op een speelse en actieve manier de voordelen van lichaamsbeweging toelichten, en hen hopelijk een betere toekomst bieden. Het stemt ons tevreden dat de sportdag aanslaat: de inschrijvingen voor deze tweede editie zijn verdubbeld ten opzichte van de eerste editie in 2014”, zegt dokter Knops.

In het Universitair Sportcentrum van Leuven staan er voor de jonge transplantatiepatiënten verschillende sport- en spelactiviteiten op het programma onder begeleiding van professionele sporters uit het Leuvense. Onder meer basketbalclub Leuven Bears, rolschaatsclub RSC Heverlee, de atletiekclub DCLA en de circusschool Cirkus in Beweging zijn van de partij. De namiddag wordt gehost door actrice Tine Van den Brande, meter van het Fonds Kind en Orgaantransplantatie en zelf transplantatiepatiënte.

Meer informatie over transplantatie bij kinderen

In België vinden er elk jaar zo’n 40 tot 50 orgaantransplantaties bij kinderen plaats. UZ Leuven doet gemiddeld zeven pediatrische transplantaties per jaar. Het kindertransplantatieprogramma van UZ Leuven omvat nier-, lever- en darmtransplantatie. De levensverwachting op lange termijn van kinderen die in UZ Leuven getransplanteerd werden, is relatief goed in vergelijking met vele andere transplantatiecentra en ligt boven het nationale en Europese gemiddelde.

Info voor de pers

Ook de pers is van harte welkom om langs te komen tijdens het sportevenement.

 • Wanneer? Zaterdag 3 september 2016 van 13 tot 18 uur

 • Waar? Universitair Sportcentrum KU Leuven, Tervuursevest 101, 3000 Leuven

 • Programma:

  • 13 uur: ontvangst

  • 13.30 uur: welkomstwoord en uitleg activiteiten

  • 14 uur: start sport- en spelactiviteiten in groep in doorschuifsysteem

  • 17.30 uur: afsluiting met uitreiking van medaille

 • Parkeren kan op parking Bodart, Koning Boudewijnlaan, 3000 Leuven.

Contacteer ons
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven