Robotgeassisteerde borstreconstructie met eigen buikweefsel is Europese primeur
UZ Leuven voert eerste borstreconstructies in Europa uit met nieuwe techniek
In UZ Leuven voerden artsen vorige maand voor het eerst in Europa een robotgeassisteerde borstreconstructie uit met lichaamseigen weefsel. Borstreconstructies met weefsel van de eigen onderbuik vinden al jaren plaats, maar door minimale schade aan de buikspieren ondervinden patiënten na de operatie nog steeds last. Een nieuwe robotgeassisteerde techniek zou die schade verder tot het absolute minimum beperken.
Na een borstamputatie of mastectomie reconstrueren plastisch chirurgen de borst vaak met lichaamseigen weefsel uit de onderbuik. Er wordt weefsel weggenomen uit de zone tussen de navel en het schaambeen. De huid en het onderliggende vetweefsel worden samen met een aan- en een afvoerend bloedvat naar de borstregio verplaatst.
Beschermende spierzak
Bij de vroegere reconstructies met buikweefsel (TRAM-flap) werd een deel van de rechte buikspier opgeofferd om het weefsel met zijn bloedvaten te kunnen verplaatsen. Later werd de techniek aangepast en werden de bloedvaten uit de spier gehaald (DIEP-flap) om de spieractiviteit te behouden. Om een bloedvat uit de spier te kunnen halen, moesten chirurgen een insnijding van zo’n 15 centimeter lang maken in de spierzak, die de spier omgeeft en beschermt. Dat had wat ongemak voor de patiënt als gevolg, want beschadiging van de spierzak kan de activiteit van de spier bemoeilijken.
Twee kleine insnijdingen
Sinds een aantal jaren wordt in UZ Leuven met een nieuwere techniek gewerkt, die de schade aan de spierzak beperkt. Er worden twee kleine insnijdingen gemaakt, één aan de navel en één aan het schaambeen. Ter hoogte van de navel zoeken de artsen de nodige bloedvaatjes. Die worden door de spierzak getrokken en er aan een kleine insnijding ter hoogte van het schaambeen weer uitgehaald.
Robotchirurgie
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de belasting van de buikspieren nog meer beperkt zou kunnen worden, als er alleen ter hoogte van de navel een incisie wordt gemaakt. Dat kan met robotchirurgie. In de Verenigde Staten werden al een aantal patiënten met deze techniek geopereerd en sinds kort voert ook UZ Leuven als enige ziekenhuis in Europa deze operaties uit. “De nieuwe techniek zorgt voor een snellere revalidatie en minder onmiddellijke ongemakken die de dagelijkse activiteiten sterk kunnen hinderen. Patiënten hadden bijvoorbeeld last van spierspasmen en konden aanvankelijk moeilijker rechtop komen vanuit een zittende positie. Met de nieuwe techniek wordt de hoeveelheid littekenweefsel beperkt, waardoor de revalidatie korter is en patiënten de dagelijkse activiteiten sneller kunnen hervatten”, zegt dr. Marc Vandevoort, plastisch chirurg in UZ Leuven.
Toekomstplannen
Tot nu toe werden drie patiënten met robotchirurgie geopereerd. In de toekomst zou elke maand één patiënt met de nieuwe techniek geopereerd kunnen worden. Daarnaast staat een vergelijkende studie op de planning waarbij de nieuwe techniek rechtstreeks wordt vergeleken met de klassieke technieken.