Skip to Content

Schenking van één miljoen euro geeft stimulans aan onderzoek UZ Leuven

Nederlandse familie schenkt aan zes medische diensten uit erkentelijkheid

UZ Leuven ontvangt een schenking van ruim één miljoen euro voor klinisch onderzoek. Een Nederlandse familie doet, na eerdere donaties, deze belangrijke schenking uit erkentelijkheid. Zes medische afdelingen krijgen op die manier een extra impuls voor hun onderzoekswerk.

De schenking wordt verdeeld onder zes medische afdelingen:

  • pneumologie/slaaplaboratorium (prof. dr. Bertien Buyse)
  • gastro-enterologie/endoscopie (prof. dr. Ingrid Demedts, prof. dr. Jan Tack)
  • intensieve geneeskunde (prof. dr. Greet Van den Berghe)
  • hart- en vaatziekten (prof. dr. Peter Sinnaeve, prof. dr. Stefan Janssens)
  • thoraxheelkunde/longtransplantatie (prof. dr. Dirk Van Raemdonck)
  • pneumologie (prof. dr. Geert Verleden).

Uit appreciatie voor de deskundige en humane medische zorg heeft dezelfde Nederlandse familie ook eerder al aanzienlijke schenkingen gedaan aan verschillende afdelingen van UZ Leuven. De familie is daarmee een van de grootste privéschenkers aan UZ Leuven.

Die eerdere schenkingen hebben bijgedragen tot enkele veelbelovende onderzoeksresultaten. Ze hebben met name geleid tot een baanbrekende, radicale ommekeer in de aanpak van de acute behandeling van jonge kinderen met ernstige ziekten of trauma’s in de afdeling intensieve zorg. Die nieuwe aanpak zal mogelijk wereldwijd gevolgd worden.

Budgettaire krapte treft ook de financiële tegemoetkomingen aan het medisch-wetenschappelijk onderzoek, dat alsmaar meer aangewezen is op bijkomende financiële middelen, zoals schenkingen van particulieren. In tegenstelling tot in België zijn dergelijke schenkingen in Nederland niet ongebruikelijk.

De betrokken artsen geven u graag meer uitleg over hun onderzoeksproject. Contacteer daarvoor de dienst communicatie van UZ Leuven. 

Contacteer ons
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven