Tentoonstelling 'Ziekenhuis 3.0': de toekomst blijkt dichtbij

Centrum Menselijke Erfelijkheid giet het boek 'Utopia' in een tentoonstelling over het ziekenhuis van de toekomst

Leuven staat met allerlei evenementen en tentoonstellingen dezer dagen helemaal in teken van de Engelse humanist en geleerde Thomas More en zijn boek Utopia. Ook het centrum menselijke erfelijkheid (CME) draagt met de tentoonstelling 'Ziekenhuis 3.0' in campus Gasthuisberg van UZ Leuven bij aan het lustrumjaar rond Utopia. "Het boek, waarin Thomas More de ideale staat beschrijft als reactie tegen het bestel van het toenmalige Engeland is eigenlijk nog altijd actueel en relevant. Ook wat gezondheidszorg betreft”, vertellen departementaal beheerder Annemie Puttemans en professor Eric Legius, diensthoofd centrum menselijke erfelijkheid (CME).

"Dit jaar vieren we 50 jaar CME en we wilden naast de activiteiten binnen ons vakgebied een initiatief te nemen voor een breder publiek. Het stadsfestival ‘Utopia’ gaf ons de kans om dat idee in te passen in een groter geheel en gaf ons meteen ook een goede insteek."

Het initiële uitgangspunt is breder getrokken dan genetica alleen: de tentoonstelling is uitgemond in een project rond het ziekenhuis van de toekomst, dat soms al dichterbij blijkt dan men denkt: protontherapie, 3D-printing van donororganen,  ziekenhuis op maat ...  Met het thema genetica en designer-baby’s raakt de tentoonstelling ook ethische kwesties aan. "We zijn ons binnen het centrum menselijkheid erfelijkheid zeer bewust van de ethische vraagstukken die nieuwe technologieën en wetenschappelijke ontwikkelingen kunnen teweegbrengen en willen daarin ook een voortrekkersrol opnemen", benadrukt professor Legius.

Een ander aspect dat de tentoonstelling naar voren brengt dat in sterk contrast staat met de designer-baby’s, draait net helemaal rond het anders zijn. "Zo is er een sterke foto van Rick Guidotti, een voormalig bekroond modefotograaf uit New York, die een enorme schoonheid ziet in genetische diversiteit. Ook fotograaf Lieve Blancquaert, van wie we enkele foto’s tonen, heeft hierrond gewerkt met een reeks rond personen met dystonie. Zowel Guidotti als Blancquaert willen als kunstenaar personen met een genetische afwijking in de eerste plaats laten zien als mensen met elk hun eigen mogelijkheden in plaats van te focussen op de diagnose of ziekte zelf. En die gedachte hopen we in de tentoonstelling ook te versterken”, besluit Annemie Puttemans.

‘Ziekenhuis 3.0’ nog tot 17 januari 2017 op het platform van de inkomhal in Gasthuisberg.

Voor de pers

Voor meer informatie of voor een afspraak voor een interview kunt u contact opnemen met centrum menselijke erfelijkheid, Sofie Stans, 0473/77.66.62.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.