Skip to Content

UZ Leuven bereidt zich voor op mogelijke tweede coronagolf

UZ Leuven is voorbereid op een eventuele tweede COVID-19-golf. Er is een opschaalplan voorzien om indien nodig een groot aantal patiënten te kunnen opvangen. Op dit moment is er één hospitalisatie-afdeling voorzien waar bewezen en niet-bewezen COVID-19-patiënten worden opgenomen.

Opschalingsplan

Bij een nieuwe golf kan UZ Leuven snel opschalen. “Het ziekenhuis kan in een eerste fase drie niet-intensieve medische eenheden vrijmaken voor de opvang van bevestigde COVID-19-patiënten. Er is ongeveer een week tijd nodig om de eenheden te ontruimen en klaar te maken”, zegt hoofdarts prof. dr. Gert Van Assche. Om die tijd te overbruggen is een pop-up-unit voorzien die binnen 24 uur klaar kan zijn.

Een beperkte crisis-coördinatiecel is de voorbije weken steeds paraat gebleven. De uitgebreide coördinatiecel kan onmiddellijk samenkomen indien nodig. We volgen de situatie nauwgezet op, op basis van het aantal opgenomen patiënten en de globale cijfers.

Niet-intensieve eenheden

De drie niet-intensieve eenheden zullen worden bemand door zorgverleners die zichzelf kandidaat hebben gesteld. Alle zorgverleners krijgen de nodige opleidingen en ondersteuning. “In elk scenario zullen alle patiënten dezelfde kwaliteit van zorg blijven krijgen”, aldus professor Van Assche.

Intensieve eenheden

Eenzelfde plan is voorzien voor de intensieve afdelingen. “Er zijn momenteel al een aantal onderdrukkamers voorbehouden voor COVID-19-patiënten met intensieve zorgnood. Er zullen achtereenvolgens drie intensieve eenheden worden vrijgemaakt, al naargelang de stijging van het aantal patiënten met intensieve zorgnood.”

UZ Leuven bereidt zich voor op een eventuele tweede coronagolf.
UZ Leuven bereidt zich voor op een eventuele tweede coronagolf.
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven