Skip to Content

UZ Leuven en de KU Leuven vergroten COVID-19-testcapaciteit op campus Gasthuisberg

Acht Belgische universiteiten en overheid werken samen om nood aan meer coronatesten op te vangen

Vanaf vandaag werken UZ Leuven en de KU Leuven samen met 7 andere universitaire centra om de capaciteit van de labo’s voor COVID-19-testen te verhogen. In Leuven werd een nieuw labo ingericht dat 7.000 testen per dag zou kunnen uitvoeren. De nieuwe labo’s kunnen door sterkere automatisatie enerzijds en zo efficiënt mogelijke werkprocessen anderzijds meer testen met een kortere doorlooptijd uitvoeren.

Referentielabo

UZ Leuven is al sinds het begin van de COVID-19-crisis het Belgische referentielabo voor COVID-19. De afgelopen maanden investeerden UZ Leuven en de KU Leuven in de ondersteuning van andere klinische labo’s, zodat ook zij zich tot testlabo konden ontwikkelen. Daarnaast hebben alle klinische labo’s al sinds het voorjaar hun capaciteit geleidelijk opgeschaald. Op dit moment kan het Leuvense labo al ongeveer 2.000 COVID-testen per dag uitvoeren. Dankzij het nieuwe labo komen daar nog eens 7.000 testen per dag bij.

Dagelijks gebeuren er gemiddeld iets meer dan 66.000 testen in België. Momenteel vangen industriële labo’s een deel van die testen op. Dankzij de nieuwe universitaire labo’s zouden alle testen opnieuw in klinische labo’s kunnen gebeuren.

Druk verlichten

De nieuwe labo’s vervangen de bestaande klinische labo’s niet. “Ze komen er als ondersteuning om de druk op de huidige klinische labo’s en de industriële labo’s te verlichten. Het effect ervan zal voor patiënten niet onmiddellijk voelbaar zijn, omdat de nieuwe labo’s de huidige industriële labo’s vervangen. Dankzij de gezamenlijke inspanning van de 8 betrokken universitaire centra, die over het hele land verspreid zijn, zou heel België van extra testcapaciteit voorzien worden”, zegt prof. dr. Emmanuel André, staflid laboratoriumgeneeskunde UZ Leuven.

Sterke samenwerking

Het nieuwe labo van UZ Leuven en KU Leuven start op 2 november met testen. Het labo zal starten met een beperkt aantal testen en vervolgens de capaciteit geleidelijk opdrijven. Zodra alle nodige materialen en producten geleverd zijn, zal de capaciteit verhoogd worden tot 7.000 testen per dag.

Voor het nieuwe laboratorium in Leuven was er een nauwe samenwerking tussen het ziekenhuis, de universiteit en de overheid. UZ Leuven neemt de exploitatie op zich en stelt 40 nieuwe medewerkers in dienst voor het labo. De KU Leuven voorziet de fysieke ruimte in de gebouwen van het Rode Kruis en stelde de ruimte technisch in orde. De overheid voorziet de uitrusting met de nodige toestellen en materialen. Naast de universiteit van Leuven richten ook de universiteiten van Luik (U Liège en CHU Liège), Antwerpen (U Antwerpen en UZA), Louvain-La-Neuve (UCL en Saint Luc Bruxelles), Brussel (ULB en IBC), Bergen (U Mons en Hôpital de Jolimont), Gent (UGent en UZ Gent) en Namen (U Namur en CHU-UCL Namur) een nieuw labo op.

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven