UZ Leuven leert hartritmestoornis herkennen bij 40-plussers
Nationale week van het hartritme
Ben je 40 jaar of ouder? Dan heb je één kans op de vier om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen, de meest voorkomende hartritmestoornis. UZ Leuven toont op vrijdag 3 juni hoe je een onregelmatig hartritme bij jezelf kan detecteren.
Bij voorkamerfibrillatie is het elektrische geleidingssysteem ter hoogte van de voorkamers van het hart verstoord. Hierdoor ontstaat een chaotische elektrische activiteit in de voorkamers, waardoor deze veel te snel en onregelmatig samentrekken. Om die reden gaan de voorkamers fibrilleren (trillen), met soms ernstige gevolgen.
Vijfmaal meer kans op beroerte
Patiënten met voorkamerfibrillatie hebben vijfmaal meer kans op een beroerte als er geen behandeling wordt gestart. Vaak hebben patiënten geen klachten en weten ze dus niet dat ze een hartritmestoornis hebben, wat het risico op beroertes en hartfalen verhoogt. Door de ernstige gevolgen van deze aandoening is een vroegtijdige detectie cruciaal om een adequate behandeling op te starten.
Hoe voorkamerfibrillatie herkennen
Hoewel voorkamerfibrillatie de meest voorkomende hartritmestoornis is, is het minder goed gekend. Daar wil de ‘Week van het hartritme’ verandering in brengen. Op vrijdag 3 juni informeert UZ Leuven je over wat voorkamerfibrillatie is en wat de gevolgen kunnen zijn. Ook leren zorgverleners hoe je deze hartritmestoornis bij jezelf kan uitsluiten door je eigen polsslag te meten.
Praktisch
- Vrijdag 3 juni van 9 tot 16.30 uur, infostand op het platform in de ontvangsthal van UZ Leuven campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven.
- De infostand is voor iedereen toegankelijk.
Onderzoek naar hart- en vaatziekten
Steun het onderzoek naar hart- en vaatziekten aan UZ Leuven en KU Leuven via een donatie aan het Healthy Heart Fund.