Skip to Content

UZ Leuven leert hartritmestoornis herkennen bij 40-plussers

Nationale week van het hartritme

Ben je 40 jaar of ouder? Dan heb je één kans op de vier om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen, de meest voorkomende hartritmestoornis. UZ Leuven toont op vrijdag 3 juni hoe je een onregelmatig hartritme bij jezelf kan detecteren. 

Bij voorkamerfibrillatie is het elektrische geleidingssysteem ter hoogte van de voorkamers van het hart verstoord. Hierdoor ontstaat een chaotische elektrische activiteit in de voorkamers, waardoor deze veel te snel en onregelmatig samentrekken. Om die reden gaan de voorkamers fibrilleren (trillen), met soms ernstige gevolgen.

Vijfmaal meer kans op beroerte

Patiënten met voorkamerfibrillatie hebben vijfmaal meer kans op een beroerte als er geen behandeling wordt gestart. Vaak hebben patiënten geen klachten en weten ze dus niet dat ze een hartritmestoornis hebben, wat het risico op beroertes en hartfalen verhoogt. Door de ernstige gevolgen van deze aandoening is een vroegtijdige detectie cruciaal om een adequate behandeling op te starten.

Hoe voorkamerfibrillatie herkennen

Hoewel voorkamerfibrillatie de meest voorkomende hartritmestoornis is, is het minder goed gekend. Daar wil de ‘Week van het hartritme’ verandering in brengen. Op vrijdag 3 juni informeert UZ Leuven je over wat voorkamerfibrillatie is en wat de gevolgen kunnen zijn. Ook leren zorgverleners hoe je deze hartritmestoornis bij jezelf kan uitsluiten door je eigen polsslag te meten.

Praktisch

  • Vrijdag 3 juni van 9 tot 16.30 uur, infostand op het platform in de ontvangsthal van UZ Leuven campus Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven.
  • De infostand is voor iedereen toegankelijk. 

Onderzoek naar hart- en vaatziekten

Steun het onderzoek naar hart- en vaatziekten aan UZ Leuven en KU Leuven via een donatie aan het Healthy Heart Fund. 

Contacteer ons
Communicatiedienst UZ Leuven UZ Leuven
Communicatiedienst UZ Leuven UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven