UZ Leuven onderzoekt ziekteverloop van COVID-19 bij kankerpatiënten
Hoe reageert het immuunsysteem op de combinatie van kanker en het coronavirus?
Onderzoekers van UZ Leuven startten onder leiding van prof. dr. An Coosemans, specialist in immunotherapie, een nieuwe klinische studie op. De studie wil achterhalen hoe het immuunsysteem reageert wanneer een patiënt met kanker het coronavirus krijgt. Blijven immunotherapie en andere behandelingen dan even effectief? Wijzigt het ziekteverloop van de kanker?
Ons immuunsysteem is cruciaal bij het bestrijden van infecties en komt sterk onder druk te staan bij mensen die besmet werden met het coronavirus COVID-19. Ook bij de ontwikkeling en het verloop van kanker speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. Immunotherapie, waarbij het eigen immuunsysteem wordt ingezet om kankercellen aan te vallen, maakt de laatste jaren een opmars.
Interactie zeer waarschijnlijk
Prof. dr. Coosemans: “Het kan niet anders dan dat er een interactie is tussen een bestaande kanker en infectie met het coronavirus. Die wisselwerking willen we met deze studie in kaart brengen. We hopen nieuwe inzichten te verwerven om patiënten beter te kunnen informeren en gerust te stellen en op termijn immunotherapie tegen kanker te verbeteren. In deze speciale tijden ligt de focus natuurlijk op het onderzoeken van de interactie tussen kanker en het coronavirus, maar de studie kan ons ook nuttige informatie geven over hoe infecties met andere virussen, zoals het hepatitis- of griepvirus, de kankerbehandelingen kunnen beïnvloeden.”
Meer informatie
De studie werd recent gestart in UZ Leuven in samenwerking met prof. dr. Jan Gunst, prof. dr. Joost Wauters, prof. dr. Evelien Gielen en dr. Kevin Punie. Ook UZ Gent (prof. dr. Katrien Vandecasteele) en UZ Antwerpen (prof. dr. Peter van Dam, prof. dr. Marc Peeters en dr. Christine De Bruyn) zullen aan de studie meewerken.