Skip to Content

UZ Leuven zet nieuwe software in voor preciezere bestraling van uitzaaiingen in de hersenen

Minder nevenwerkingen en beter behandelresultaat bij bestraling van hersenuitzaaiingen

In UZ Leuven werd eind juni voor het eerst een nieuw systeem gebruikt om meerdere uitzaaiingen in de hersenen te bestralen. Met de nieuwe software kan men tot tien uitzaaiingen selectief bestralen, zonder dat er gezond hersenweefsel getroffen wordt. Voordien werden zodra er meer dan drie uitzaaiingen aanwezig waren, de volledige hersenen bestraald, met een aantal nevenwerkingen tot gevolg.

In het verleden werden patiënten met meerdere uitzaaiingen in de hersenen (vier tot tien) behandeld met een bestraling van de volledige hersenen. Door op die manier te bestralen, werd er geen onderscheid gemaakt tussen de uitzaaiingen of metastasen en de gezonde delen van de hersenen. Patiënten hadden bovendien last van nevenwerkingen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, haarverlies en op langere termijn geheugenproblemen.

Minder nevenwerkingen 

Dankzij nieuwe beeldvormings- en bestralingstechnieken is voortaan ook een gerichte bestraling van de letsels mogelijk bij maximaal tien uitzaaiingen. Het grote voordeel van die gerichte bestraling is dat gezond hersenweefsel gespaard kan worden, waardoor er minder nevenwerkingen ontstaan.  

De nieuwe planningssoftware werd in UZ Leuven drie weken geleden voor het eerst gebruikt bij patiënten die meer dan drie uitzaaiingen in de hersenen hadden. “Voor UZ Leuven is dit een grote stap vooruit”, zegt dr. Patrick Berkovic, radiotherapeut-oncoloog in UZ Leuven. “Dankzij de nieuwe software kunnen we op een heel snelle manier de hersenuitzaaiingen lokaal bestralen. Daardoor kunnen lokaal hogere dosissen gebruikt worden, met een beter behandelresultaat tot gevolg. Het gezonde hersenweefsel blijft bovendien beter gespaard in vergelijking met een bestraling van het volledige hersengebied.”

Snel, nauwkeurig en veilig

Enkele andere Belgische ziekenhuizen gebruiken gelijkaardige oplossingen om meerdere hersenuitzaaiingen te bestralen. “De sterkte van onze innovatieve oplossing is de combinatie van meerdere recent geïnstalleerde systemen. Dat laat een heel snelle, nauwkeurige en veilige bestraling bij maximaal tien hersenmetastasen tegelijkertijd toe”, zegt An Nulens, medisch stralingsfysicus in UZ Leuven.

Er loopt een wetenschappelijke studie om het effect van deze behandeling op de levenskwaliteit van de patiënten te evalueren.

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven,UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven