Skip to Content

Volledige verwijdering van endometriose geeft beste resultaten

Vrouwen kunnen in endometriosecentrum UZ Leuven terecht voor integrale behandeling

Eén op de tien vrouwen lijdt aan endometriose en de gevolgen kunnen ernstig zijn, zoals pijnklachten en verminderde vruchtbaarheid. Toch is het een vrij onbekende aandoening. Te veel vrouwen denken dat pijnlijke menstruaties er nu eenmaal bij horen, zo stellen artsen van UZ Leuven. Ze verwijzen daarbij onder meer naar het Italiaanse wetsvoorstel om vrouwen drie dagen verlof per maand te geven. Toch kan endometriose behandeld worden. Voor optimale pijnbestrijding en de beste kansen op zwangerschap, is het aangewezen de endometriose totaal te verwijderen, dus ook op blaas, urinewegen en darmen. De Leuvense artsen adviseren dat zo’n radicale endometrioseverwijdering bij voorkeur in een expertisecentrum gebeurt waar de verschillende medische disciplines vertegenwoordigd zijn. Het Leuvense endometriosecentrum heeft zo’n multidisciplinaire aanpak. Het biedt vrouwen een integrale behandeling aan, dus ook voor vruchtbaarheidsproblemen en eventuele psychologische klachten.

Het endometriosecentrum van UZ Leuven kiest bij ernstige endometriose altijd voor een radicale aanpak. Prof. dr. Christel Meuleman, fertiliteits- en endometriosechirurg: “Dat betekent dat we alle haarden verwijderen, dus ook haarden op bekkenorganen zoals darm en blaas. Zo’n operatie is complex, te vergelijken met kankerchirurgie. De ingreep gebeurt daarom bij voorkeur in een expertisecentrum, met een heelkundig team waar elke chirurg gespecialiseerd is een specifiek orgaan.”

Op basis van jarenlange ervaring en diverse studies stelt het Leuvense endometriosecentrum vast dat een verwijdering beperkt tot endometriosehaarden op baarmoeder en in de eierstokken, geen optimale resultaten geeft op het vlak van vruchtbaarheid. Zolang nog endometriose aanwezig is, komen de klachten telkens terug, waardoor er nieuwe ingrepen nodig zijn.
In het Leuvense endometriosecentrum, dat als enige in België beschikt over een internationaal kwaliteitslabel, zijn de verschillende medische disciplines vertegenwoordigd. Daardoor kunnen vrouwen er terecht voor een integrale behandeling: heelkunde en hormonale medicatie, zo nodig een vruchtbaarheidsbehandeling, alles afgestemd op de specifieke situatie van de vrouw. Ook is er psychologische omkadering.

Hoewel endometriose de levenskwaliteit erg kan aantasten, wordt de aandoening vaak onvoldoende behandeld. Dr. Carla Tomassetti, fertiliteits- en endometriosechirurg: “Een van de meest voorkomende symptomen zijn erg pijnlijke menstruaties. Maar blijkbaar zijn er nog altijd vrouwen én artsen die ervan overtuigd zijn dat dat nu eenmaal bij een vrouwenleven hoort, en dat een behandeling niet noodzakelijk is.Toch zijn de kosten van de aandoening niet te onderschatten; ze zijn vergelijkbaar met die van suikerziekte en reuma. Dat wordt goed geïllustreerd door het Italiaanse wetsvoorstel dat nu voorligt, en dat vrouwen met erge menstruatiepijnen drie dagen verlof per maand wil geven.”

Over endometriose

Bij endometriose gaat het baarmoederslijmvlies woekeren buiten de baarmoeder, in de eierstokken en op organen in het bekken, zoals darmen en blaas, en op het buikvlies. Naar schatting één op de tien vrouwen tussen 15 en 50 lijdt aan endometriose. De voornaamste klachten zijn verminderde vruchtbaarheid en pijn. Pijn in de onderbuik is er tijdens de menstruatie, en bij ernstigere vormen ook bij het vrijen, urineren en ontlasten.

Contacteer ons
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
communicatie UZ Leuven UZ Leuven
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven