Skip to Content

“Vrij goederenverkeer essentieel voor bestrijding corona-pandemie”

Europese universitaire ziekenhuizen vragen overheden om levering medische materialen tussen Europese landen niet te belemmeren

De European University Hospital Alliance (EUHA), een samenwerking van negen van de grootste Europese universitaire ziekenhuizen, trekt aan de alarmbel en vraagt met aandrang om de Europese regels over de open markt ook in tijden van crisis te respecteren. Dat is een noodzaak om de bevoorrading van medisch materiaal, zoals mondmaskers en beademingstoestellen, vlot te kunnen laten verlopen.

Beslissingen over gezondheidszorg worden vooral op nationaal niveau genomen, maar het vrij verkeer van goederen is een Europese aangelegenheid. Ziekenhuizen in heel Europa stellen vast dat bepaalde leveranciers het nodige beschermend materiaal of bepaalde medische toestellen niet meer kunnen leveren omdat nationale overheden in coronacrisis dreigen te interfereren met leveringen aan andere landen. Dat kan de bevoorrading van de ziekenhuizen in gevaar brengen. De European University Hospitals Alliance (EUHA) doet daarom een dringende oproep aan de nationale en Europese overheden om afspraken over de interne markt te respecteren.

Prof. dr. Wim Robberecht, gedelegeerd bestuurder UZ Leuven: “Het COVID-19-virus stelt de ziekenhuizen voor grote uitdagingen op logistiek vlak. Wij merken dat er een nationale reflex van ieder-voor-zich meespeelt bij de bevoorrading van ziekenhuizen. Het is nochtans van levensbelang dat de principes van de open markt kunnen blijven spelen, zodat medische leveranciers ook aan buitenlandse klanten kunnen blijven leveren en zodat de ziekenhuizen in staat blijven om deze pandemie te bestrijden. Grenzen sluiten voor medisch materiaal kan desastreus zijn voor heel Europa.”

Over EUHA

De European University Hospitals Alliance werd opgericht in april 2017 om de uitdagingen waarmee universitaire ziekenhuizen geconfronteerd worden samen aan te pakken. Universitaire ziekenhuizen combineren in heel Europa klinische zorg, onderzoek en onderwijs en spelen een belangrijke rol in medische innovatie en de vertaling ervan in de dagdagelijkse praktijk. Door samen te werken en van elkaar te leren wil EUHA de beste resultaten bereiken in patiëntenzorg en krachten bundelen voor onderzoek en onderwijs. De vereniging werkt op Europees vlak mee aan de ontwikkeling van een gezondheidszorg die de uitdagingen van de toekomst aankan.

De EUHA-leden bestaan uit Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien - Medizinische Universität Wien, Austria, AP-HP, Assistance Publique, Hôpitaux de Paris, France, Charité – Universitätsmedizin Berlin, Germany, Erasmus Universitair Medisch Centrum, Rotterdam, the Netherlands, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm, Sweden, King’s Health Partners, London, UK, Ospedale San Raffaele, Milano, Italy, Hospital Universitari Vall d'Hebron, Barcelona, Spain en UZ Leuven, Belgium.

 

 

 

 

 

 

 

Contacteer ons
Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven