Vrouwen met borstkanker kunnen hormoonbehandeling onderbreken om zwanger te worden

Hormoontherapie tijdelijk onderbreken kan zonder extra risico op herval op korte termijn

Een internationale studie, waaraan UZ Leuven deelnam, heeft goed nieuws voor borstkankerpatiënten met een kinderwens. Jonge vrouwen met borstkanker kunnen veilig de hormoontherapie onderbreken om zwanger te worden: ze maken op korte termijn niet meer kans op herval van de kanker. Bij de studiegroep verliepen de zwangerschappen normaal en 74 procent van de vrouwen werd effectief zwanger. Ook hun baby’s waren gezond. De resultaten werden zopas gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Vijf procent van de vrouwen met borstkanker is jonger dan 40. Na een borstkankerbehandeling moeten vrouwen met een hormoongevoelige tumor als nabehandeling nog 5 tot 10 jaar hormoontherapie innemen, waarbij ze niet zwanger mogen worden. Daardoor moeten vandaag heel wat jonge borstkankerpatiënten hun kinderwens op de lange baan schuiven of opzeggen. De nabehandeling is daarom vaak een extra zware domper voor borstkankerpatiënten met een kinderwens.

De studie toont nu aan dat jonge vrouwen met een gerust hart hun hormoontherapie na 2 jaar kunnen onderbreken om zwanger te worden. Bedoeling is om na de zwangerschap en bevalling de hormoontherapie weer op te pikken. Het percentage vrouwen waarbij de borstkanker terugkwam na het onderbreken van de hormoontherapie blijkt vergelijkbaar met dat van vrouwen die hun behandeling niet hadden onderbroken. Bijna alle vrouwen konden daardoor hun kinderwens vervullen en een gezonde baby ter wereld brengen.

20 landen, 4 continenten

Van december 2014 tot december 2019 registreerden 518 vrouwen van 42 jaar of jonger die zwanger wilden worden zich voor de studie. Ze gingen akkoord om de hormoontherapie ongeveer twee jaar te pauzeren om zwanger te proberen worden. Voordat zij hun behandeling pauzeerden, hadden de vrouwen al tussen 18 en 30 maanden hormoontherapie achter de rug. Aan de studie namen patiënten deel uit 116 ziekenhuizen, uit 20 verschillende landen en gespreid over 4 continenten.

Prof. dr. Frédéric Amant, gynaecoloog in UZ Leuven en mede-onderzoeker: “Een kankerbehandeling onderbreken gebeurt zelden. Maar in dit geval tonen de data aan dat het veilig is voor borstkankerpatiënten om hun hormoontherapie te pauzeren als ze willen zwanger worden. De kans op herval is niet groter dan bij wie de hormoontherapie zonder onderbreking bleef doornemen. Dankzij de medewerking van onze patiënten die aan de studies deelnamen kunnen we nu bevestigen dat een tijdelijke stop van de hormoontherapie veilig is.”

Verder onderzoek op lange termijn

Omdat de patiënten die aan de studie deelnamen maar 3 jaar gevolgd werden, doen de onderzoekers enkel uitspraak over herval van de kanker op korte termijn. Agressieve kankers komen vaak binnen de 3 jaar terug, waardoor de cijfers wetenschappelijk geruststellend zijn. Toch kan er nog geen uitspraak gebeuren over de effecten op lange termijn.

Prof. dr. Frédéric Amant: “De beslissing om de therapie te onderbreken moet natuurlijk in nauw overleg met de behandelende artsen gebeuren, want de situatie is voor elke vrouw verschillend. We zullen de vrouwen die aan de studie deelnamen blijven opvolgen om ook het risico op herval van borstkanker op langere termijn te bekijken. Daarnaast is het belangrijk dat artsen erop toekijken dat de vrouwen hun hormoontherapie na de geplande pauze wel degelijk afmaken.”

Over hormoontherapie na borstkanker

Er zijn hormoongevoelige en niet-hormoongevoelige borsttumoren. Vrouwen met een hormoongevoelige tumor moeten na hun behandeling met chemotherapie, bestraling of operatie nog 5 tot 10 jaar een anti-hormonale therapie volgen. De medicijnen zorgen ervoor dat je minder vrouwelijke hormonen aanmaakt of dat de invloed van de hormonen op de kankercellen minder groot wordt.

De resultaten van de POSITIVE-studie, ook wel de ‘BIG Time for Baby’- studie genoemd, werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

 

 

communicatie UZ Leuven UZ Leuven
Interrupting Endocrine Therapy to Attempt Pregnancy after Breast Cancer | NEJM
Original Article from The New England Journal of Medicine — Interrupting Endocrine Therapy to Attempt Pregnancy after Breast Cancer
New England Journal of Medicine
Leuven Kankerinstituut (LKI)
Het Leuven Kankerinstituut is opgericht in de schoot van UZ Leuven en KU Leuven. Het wil basiswetenschappers, klinische onderzoekers, artsen en verpleegkundigen hun kennis en ervaring samen laten inzetten in de strijd tegen kanker.
www.uzleuven.be

 

Over UZ Leuven

Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. Meer dan 10.000 gepassioneerde medewerkers geven elke dag de beste zorg op maat. Toekomstige zorgverleners en medewerkers krijgen in UZ Leuven een hoogstaande opleiding, met het oog op levenslang leren en innoveren. Als pionier in klinisch onderzoek denkt het ziekenhuis ook aan de patiëntenzorg van morgen.

UZ Leuven
Herestraat 49
3000 Leuven