Zonnebank blijkt oorzaak van overdosis vitamine D bij patiënte
Artsen UZ Leuven weerleggen alom aanvaarde stelling dat uv-licht niet tot overdosis vitamine D kan leiden
Het is algemeen bekend dat een tekort aan vitamine D het risico op botontkalking (osteoporose) verhoogt. Toch kan ook te veel vitamine D schadelijk zijn voor het bot. De meest frequente oorzaak van een overdosis is buitensporig gebruik van vitamine D-supplementen. In zeldzame gevallen kan ook overdadig zonnebankgebruik leiden tot een vitamine D-intoxicatie, zo melden artsen van UZ Leuven in het vooraanstaande tijdschrift Annals of Internal Medicine. De alom aanvaarde stelling dat uv-straling onmogelijk tot een overdosis vitamine D kan leiden, is hiermee weerlegd.
Te veel vitamine D (spiegels boven 60 microgram per liter) is in recente studies gelinkt aan een verhoogd risico op valincidenten. Bij nog hogere waarden bestaat het gevaar op botafbraak en op te hoge calciumwaarden in het bloed. Door het toenemend gebruik van vitamine D-supplementen komen overdosissen vitamine D steeds meer voor.
Bij een patiënte met breuken stelden artsen van UZ Leuven zeer hoge vitamine D-waarden vast. Nochtans kreeg de patiënte geen vitamine D-supplementen. Hoewel tot nu toe werd aangenomen dat regelmatig zonnebankgebruik zo’n overdosis onmogelijk kon veroorzaken, bleek dat bij deze patiënte toch het geval. Grondig onderzoek kon immers andere oorzaken uitsluiten. De vitamine D-spiegels zakten toen de patiënte haar zonnebankgebruik verminderde. Deze bevindingen bevestigen een eerder vergelijkbaar geval van de Amerikaanse Mayo Clinic.
In handboeken geneeskunde staat dat uv-licht normaal niet tot een overdosis vitamine D kan leiden. Op basis van deze nieuwe bevindingen zal overmatig zonnebankgebruik toch aan de lijst met mogelijke oorzaken moeten worden toegevoegd.
Foto: copyright Shutterstock